Инвестициите в бизнес имоти на Острова са над дългосрочното средно равнище

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Те са достигнали 63,7 млрд. евро през 2018 г., сочат данни на консултантска компания
Снимка: Архив Ройтерс

Британски имоти на стойност около 14,8 млрд. евро са били изтъргувани през последното тримесечие на 2018 г., като общите инвестиции за годината са достигнали 63,7 млрд. евро. Това е над дългосрочното средно равнище, показва изследване на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Въпреки че инвестициите за цялата година са намалели с 18% спрямо 2017 г., а инвестициите само през четвъртото тримесечие са достигнали 14,6 млрд. евро и са се свили с 43% спрямо същия период на предходната година, спадът е бил очакван, тъй като активността намалява от рекордни нива. Инвестициите както на годишна, така и на тримесечна основа остават над дългосрочното средно равнище от съответно 48 млрд. евро и 12 млрд. евро.

Изследването показва, че активността е била по-слаба в повечето сектори с изключение на хотелите и жилищния пазар, които са останали стабилни благодарение на трайното търсене. Най-голям спад е отбелязан при логистичните площи (-40% до 9 млрд. евро), въпреки че обемите от 2017 г. бяха подкрепени от няколко големи портфейлни продажби.
Цените започват да се стабилизират или дори в някои случаи да падат. Търговските площи са единственият сектор, в който доходността се повишава от 6% на 6,15%. В другите сектори доходността е продължила да намалява макар и по-бавно, като най-голямо свиване е отчетено в сектора на индустриалните имоти. Там доходността е намаляла с 47 базисни пункта през 2018 г. до 5,32%.
Инвестициите в централната част на Лондон през 2018 г. са отбелязали годишен спад от само 4% до 23,5 млрд. евро, като активността в Ситито е била малко по-висока в сравнение с 2017 г. (+1%), достигайки 12,3 млрд. евро. Извън Лондон инвестициите са намалели с 25%, отчасти заради по-малкото портфейлни продажби през миналата година.

„Продължаващата несигурност около излизането на Великобритания от Европейския съюз създава предпазливост сред някои инвеститори независимо дали искат да продадат или да придобият активи. Прогнозите са за слаб или незначителен растеж в следващите тримесечия при Brexit без сделка, но големите вариации в прогнозите подчертават несигурността на пазара“, казва д-р Найджъл Алмънд, ръководител на отдел „Анализ на данни-изследвания в ЕМЕА”.

„Създава се разминаване между очакванията на купувачите и на продавачите за цената на фона на продължаващата несигурност, така че е необходимо повече време за финализиране на сделките, а много инвеститори не желаят да продават на по-ниска цена или се въздържат да предлагат активи на пазара въпреки активното търсене“, допълва той.

„Очаква се цените да се стабилизират благодарение на подобряването на ситуацията в някои сегменти, като активността вероятно ще остане слаба през първото полугодие на тази година, въпреки че очакваме скок при по-голяма яснота около Brexit”, отбелязва Алмънд.

По статията работи: Божидарка Чобалигова
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!