Курсът на паунда удари 2-годишно дъно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
358

Bank of England мисли да последва световната тенденция на отхлабване на паричната политика

Курсът на британската лира достигна 2-годишно дъно, тъй като признаци за икономически спад вече подлагат на съмнение отхлабването на паричната политика на британската централна банка, пише Bloomberg.

Паундът е сред десетте най-зле представящи се валути днес заради разочароващите продажби на дребно в Обединеното кралство и предположенията, че британската икономика може да е на път към най-лошото си тримесечие от 2012 г. насам. Икономическата прогноза за Великобритания се добавя към рисковите фактори за паунда, повечето от които са свързани с Brexit.

Инвеститорите вече демонстрират несигурност по отношение на британската лира заради политическият риск, свързан с наближаващия край на конкурса за избор на следващ премиер на Великобритания. Фаворитът за поста – бившият външен министър Борис Джонсън – запазва напускане на ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”) активна възможност на масата за преговори с Брюксел.

„От петък насам ни е обзела цялостна слабост на паунда, която ни води към дъното”, коментира Джереми Стреч, ръководителят на валутната стратегия спрямо Г-10 в Canadian Imperial Bank of Commerce. „Изглежда все по-възможно второто тримесечие на годината да е негативно за пръв път от края на 2012 г. Ако третото тримесечие също е слабо, това ще окаже влияние върху дебата дали Bank of England да се присъедини към световната тенденция за отхлабване на паричната политика”, добавя Стреч.

Към 13:20 ч. българско време поевтиняването на британската лира спрямо долара бе с 0.48%, а спрямо еврото – с 0.36%.
ECONOMIC.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!