Критик на Brexit ще води търговските преговори с Великобритания от името на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
176

Назначението на Фил Хоган за еврокомисар по търговията означава, че новият председател на ЕК смята за приоритет заздравяването на отношенията с Лондон

Бъдещият еврокомисар по търговията Фил Хоган. Снимка: Архив Ройтерс

Ирландецът Фил Хоган ще бъде следващият еврокомисар по търговията – назначение, което поставя отношенията на Европейския съюз с Великобритания в центъра на политическия процес, съобщава Bloomberg.

Хоган, който е непримирим критик на Brexit и подхода на британското правителство към границата между Ирландия и Северна Ирландия, получи ресора от бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Назначаването на Хоган за ръководител на търговските преговори на ЕС с Великобритания след Brexit означава, че Фон дер Лайен счита заздравяването на отношенията с напускащия член на съюза за приоритет в петгодишния си мандат. Той ще работи заедно със Сабин Уейанд, която неотдавна стана най-високопоставеният служител в службата за търговия на Комисията, след като оглави екипа от преговарящи на ЕС за Brexit.
„Той ще бъде много справедлив, но решителен преговарящ. Много е важно да имаме много добро споразумение за свободна търговия“ с Великобритания, каза Фон дер Лайен.

Повишаването на Хоган, който беше еврокомисар по земеделието в досегашната Европейска комисия, изпраща послание за солидарност към ирландското правителство в момент, в който Дъблин е подложен на натиск да постигне компромис с Великобритания по сделката за излизането й от Европейския съюз. Отстъпки през идните два месеца може да определят дали страната ще напусне блока по подреден или хаотичен начин и ще имат последици за отношенията между двете страни през идните години.

Ако Brexit бъде осъществен гладко, правителството на Великобритания ще знае, че Хоган ще бъде конструктивен в установяването на продуктивни отношения. Ирландия се нуждае от близки търговски отношения с Обединеното кралство след Brexit повече от всяка друга страна.

„Ако се случи, Brexit не е краят на нещо, а началото на бъдещи отношения“, изтъкна Фон дер Лайен.

Самият Хоган заяви днес, че дори да бъде постигнато споразумение за излизане на Великобритания от ЕС тази година, ще са необходими още шест до осем месеца преди страните членки да се договорят за мандат, който му позволява да започне бъдещите търговски преговори.

Brexit без сделка обаче ще доведе до още по-голямо забавяне, каза бъдещият еврокомисар по търговията и повтори позицията на ЕС, че трябва да се намери решение на основни въпроси в процеса по раздялата с Великобритания като правата на гражданите и границата с Ирландия.

Извън темата за Brexit Хоган заяви, че ЕС ще се стреми да убеди американския президент Доналд Тръмп да види „грешката в поведението си“ и да се откаже от някои от безразсъдните си търговски политики.

„Господин Тръмп показа явното си предпочитание към търговски войни вместо към търговски споразумения. Ако запази тази особена динамика на протекционизъм, очаквам, че ЕС ще продължи да сключва сделки по света“, каза Хоган, цитиран от Ройтерс.

„Но разбира се, ние ще направим всичко възможно да накараме господин Тръмп да види грешката в поведението си и да се надяваме, че ще се откаже от част от безразсъдното си поведение, което виждаме от него в отношенията с Китай и с определянето на ЕС като риск за сигурността“, допълни той.

ЕС знае, че Китай трябва да направи някои промени, отбеляза Хоган, но допълни, че действията на Тръмп явно не подобряват икономическото положение нито на САЩ, нито на Китай.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!