Коронавирусът сваля с 10% цените на офисите в центъра на Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

До 50% от служителите в офисите в Ситито се очаква да се завърнат в средносрочен план

Снимка: Bloomberg LP

Офисите в централната част на Лондон се очаква да поевтинеят с 10% тази година, тъй като пандемията срива търсенето на площи, предава Bloomberg.

Краткосрочното търсене на офиси намалява, а служителите на компаниите продължават да работят от вкъщи след блокадата, казва Саймън Уолъс, ръководител на отдел „Изследвания и стратегия“ в компанията DWS Group. Това вероятно ще намали наемите в най-скъпите квартали в британската столица с около 8%, подкопавайки възвръщаемостта за инвеститорите.

„Нарушенията на обичайния ритъм, които виждаме, задържат усвояването на площи и много компании ще възприемат изчаквателен подход, преди да пристъпят към ново наемане. Физическите бариери пред вземането на решение са доста очевидни“, коментира Уолъс.

Служителите постепенно започват да се връщат във финансовите центрове в Европа и САЩ, след като офисите бяха затворени, за да се забави разпространението на коронавируса. Британското правителство насърчава хората да се връщат в офиса, въпреки че заради опасенията от втора вълна и притесненията за безопасността и капацитета на градския транспорт много хора продължават да работят от вкъщи.

Но малкото нови проекти в града и по-високата възвръщаемост за инвеститорите спрямо държавния дълг трябва да доведат до стабилизиране на цените на първокласните офиси в Лондон догодина, след което те отново ще нараснат през 2022 г., прогнозира Уолъс.

„Когато погледнете цените в Лондон спрямо други части на Европа и особено спрямо държавния дълг, те изглеждат много привлекателни“, отбелязва той.

Разликата между нискорисковите държавни ценни книжа и доходността от първокласни имоти е ключов показател за много пенсионни фондове, инвестиращи в имоти, които търсят стабилна дългосрочна възвръщаемост. Доходността от британския държавен дълг намалява от началото на пандемията, което прави сградите с дългосрочни наемни договори и качествени наематели по-привлекателни.

Логистичните имоти остават водещ избор на DWS за възвръщаемост от бизнес имоти във Великобритания през идните пет години, следвани от жилищата под наем. Търговските площи ще продължат да се представят най-зле, сочи публикуван в сряда доклад на компанията за управление на активи.

Във вторник представителката на администрацията на Лондонското Сити Катрин МакГинес заяви, че доверието в използването на градския транспорт кара банкерите да отлагат завръщането си в офиса, предава Ройтерс.

МакГинес изрази силното си притеснение от липсата на хора във финансовия квартал, която нанася удар на съпътстващи услуги като магазини и кафенета. Между 40% и 50% от служителите се очаква да се завърнат в офиса в средносрочен план, допълни тя пред репортери.

Една от основните пречки за завръщането на хората в Ситито е ниското доверие в обществения транспорт, допълни тя.
Трафикът в останалите части на столицата се възстановява по-добре, но все още няма признаци за намаляване на интереса към бизнес имотите в Ситито, отбеляза МакГинес, но допълни, че използването на офиса вероятно ще се промени.
Ситито е изправено пред опасността да загуби достъпа си от януари до Европейския съюз, който е най-големият му клиент, на фона на нарастващото напрежение между Лондон и Брюксел в търговските преговори.

ЕС няма да позволява на банки във Великобритания да предлагат инвестиционни услуги на клиенти в блока, като Credit Suisse премества някои от операциите на подразделението си за инвестиционно банкиране в Европа от Лондон в Мадрид.

МакГинес призова Великобритания да осигури скоро достъп на финансовите компании от ЕС до британския пазар и да запази репутацията си на отворена за търговия страна.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!