Коронавирусът изпарява мечтата на Лондон за “Глобална Великобритания”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2939

Икономиката на социалния капитализъм – ресторанти, барове, кръчми, кина, дискотеки, спортни събития – изчезва, когато уплашените хора си остават у дома

Снимка: Andy Rain/Bloomberg

Манията на Борис Джонсън за постигане на сделка за Brexit през юни остави на заден план необходимостта от решителни действия в отговор на пандемията от коронавирус, която хвърли мащабна и плътна сянка върху европейската икономика и европейското здравеопазване. Но признаците на паника се появяват вече и при британския премиер, пише Денис Макшейн за Euroactiv.

Ред. Противодействие. Безредици.

Никога досега британското правителство не е изглеждало толкова объркано и непоследователно, докато се опитва да се справи с вируса.

Преди две седмици Борис Джонсън се усмихваше на света, когато обявяваше появата на своето дете, родено от настоящата му приятелка.

Миналата седмица различни британски учени и здравни експерти се появиха по телевизията, обявявайки определена политика и след това се обърнаха на 180 градуса, за да представят нови насоки.

Другите държави в Европа вече прилагат строги мерки като затваряне на училища, ваканционни курорти, затваряне на граници, забрана за провеждане на големи спортни събития или концерти или дори затваряне на ресторанти и барове в опит да забавят/спрат разпространението на вируса.

Тази политика се основава на опита, който вече имат страни като Тайван и Южна Корея и със спомена от катастрофално начало на пандемията в Китай.

Но във Великобритания се приема мнението, че трябва да се позволи на коронавируса да се разпространи, заразявайки до 60% от населението на страната. Теорията се позовава на идеята за постигане на общ имунитет.

Това отприщи огромни потоци от хора, насочени към супермаркетите, презапасявайки се с продукти като тоалетна хартия и сухи храни.
В неделя „Даунинг Стрийт“ използва един от любимите си лоялни журналисти, за да обяви, че на всички жители над 70 години ще бъде наредено да останат по домовете си като мярка за сигурност.

Появи се противоречие, тъй като министрите заявиха, че по-възрастните хора ще могат да извеждат кучетата си на разходка в парка.

Обществото е недоволно от безкрайните противоречиви мерки и неуспеха на Джонсън да застане на водаческата позиция подобно на френския президент Еманюел Макрон или канцлера на Германия Ангела Меркел и да обясни каква е политиката и какво трябва да правят хората.

В Шотландия проевропейското правителство на първия министър Никола Стърджън игнорира Джонсън и обяви по-строги мерки, забраняващи големи събирания подобно на мерките от континентална Европа.

В консервативните и антиевропейските среди се появи значително задоволство, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви забрана полети до САЩ на граждани на ЕС от Шенгенската зона, като в същото време остави британците да пътуват.

Но в крайна сметка кризата в САЩ доведе до по-строги мерки, малко след като Тръмп, малко след като Тръмп обяви, че коронавирусът не е по-опасен от обикновен грип.

След Ню Йорк и Лос Анджелис предприеха по-твърди мерки, подобни на тези от континентална Европа, Тръмп беше принуден да обърне политиката си и да забрани полетите и от Великобритания.

Внезапно оста Тръмп-Джонсън се пропука, тъй като паникьосаният Тръмп прие политика на сова колега.

Джонсън също изпада в паника. Десетилетието на строга идеология за строги икономии във Великобритания, откакто десницата спечели властта през 2010 г., отслаби здравната система. Великобритания разполага само с 4084 легла за интензивно лечение, оборудвани с вентилатори и подходящо дихателно оборудване, ако някой от 8,3-те милиона британски граждани на възраст над 70 години се разболее сериозно от COVID-19.

Междувременно Джонсън има 25 000 държавни служители, които работят 24 часа на ден по проекта за Brexit. Те имат достъп до безкрайни средства, тъй като Джонсън настоява Brexit да се случи при определените от него условия до края на юни. 200-те преговарящи от ЕС и Великобритания прекратиха планираните си срещи заради епидемията от коронавирус. Но Джонсън настоява във всяко интервю, че Обединеното кралство ще е готово по тази тема до средата на годината.

Европейската агенция по лекарствата е принудена да напусне Лондон, а Джонсън отказва да участва в спешната програма на ЕС за разработване на ваксини. В британските болници липсват хиляди лекари и медицински сестри, но Джонсън настоява, че никой европейски медицински специалист не може да дойде и да работи във Великобритания, освен ако не плаща за специални визи за работа и пребиваване и не получава висока заплата.

Ръстът на икономиката се забавя бързо. Авиокомпаниите обявиха, че повечето полети извън Обединеното кралство ще спрат. Мечтите за „Глобална Великобритания“ или „Нова империя 2.0“ от англоговорящи нации, водени от Лондон, който прекъсна всички връзки с Европа, се изпаряват бързо.

Заплащането на болнични за британските работници е 103 евро на седмица, но средният наем е 210 евро на седмица. Икономиката на социалния капитализъм – ресторанти, барове, кръчми, кина, дискотеки, спортни събития, харчене на пари извън дома – изчезва, когато уплашените хора остават у дома.

Няма мерки за тяхното обезщетяване, тъй като политическите деца и внуци на Маргарет Тачър са били възпитани срещу всяка идея за държавата и обществото с изключения на тази за личното облагодетелстване.

Джонсън има късмет, че Лейбъристката партия все още не е изчезнала, след като Джереми Корбин „извоюва“ най-голямото ѝ поражение за последните 80 години през декември 2019 г.

Никой от тримата кандидати за замяна на Корбин не е казал нищо съществено за коронавируса или за Brexit. Вакуумът в лидерството на демократичната левица във Великобритания е толкова голям, колкото и навсякъде другаде в Европа.

Цяла Европа е болна. Но Англия на Джонсън изглежда по-болна от останалите страни в региона.

По статията работи: Аспарух Илиев
INVESTOR.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!