Коронакриза: Бездомните в Лондон стават все по-видими и са главно от Източна Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
329

Бездомни източноевропейци наводниха най-скъпите лондонски улици, като спят върху картон и импровизирани матраци и се завиват с каквото намерят, между най-скъпите петзвездни хотели в града и на фона на едни от най-скъпите магазини в света – такава е картинката от няколко седмици на фона на пандемията от коронавирус, която не стихва във Великобритания, пише британският таблоид Daily Mail, цитиран от БГНЕС. С дюшеци и картони на бездомници е пълно и пред официалния шоурум на “Мерцедес” в “Парк Лейн”. Бездомниците биват гонени от евтините хотели заради страха на собствениците от коронавируса.

Пред изданието магазинер, който настоява да остане анонимен, разказва, че групата клошари е “предимно от Румъния”, и всяка вечер в 20:30 часа лускозните улици се превръщат в катун-спалня за източноевропейците. Човекът се притеснява, че макар и неконфликтна, групата бездомници непрекъснато се увеличава.

“Виждам ги само през нощта, не познавам много от тях, но вчера имаше много, а и много нови дойдоха. И на сутринта ставам по-рано преди работа и идвам, за да чистя кочината след тях”, разказва мъжът. Почти 15 000 души бяха настанени в хотели по време на карантината, когато правителството предприе схемата “Всички вътре”, при която местните власти на Острова трябваше да приберат хората с 3,2 милиона британски лири бюджет, отпуснати от централния бюджет.

Мярката хотелиери да приютят бездомни траеше до юни, но властите се опасяват, че въпреки финансирането от правителството, множество хотелиери са изхвърлили на улицата бедните източноевропейци. Миналата седмица благотворителни организации предупредиха, че огромна част британски граждани може да останат без дом, след като правителството по-рано оповести данни, че над 75 000 домакинства вече са останали без дом, а множество други са в такъв риск.

Според официалните британски статистики, от януари до март тази година 36 690 домакинства са останали без дом, а още 38 450 домакинства са оценени като застрашени да останат на улицата. Благотворителни организации се опасяват, че нарастващите загуби на работни места, причинени от коронакризата, както и все още действащите ограничителни мерки в страната, ще доведат до рязък скок на бездомните във Великобритания.
© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!