Корбин изпрати „кърваво писмо“ с 5 искания до Мей

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
102

Близко сближаване с вътрешния пазар, подкрепяно от „споделени институции“, и постоянен и всеобхватен митнически съюз иска лидерът на опозицията
Снимка: архив Ройтерс

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин очевидно предлага помощ на Тереза Мей при преговорите с Брюксел. Вестник Guardian съобщава, че опозиционният лидер е написал писмо до министър-председателя, а снимка показва как Корбин подписва писмото.

В писмото си Корбин призовава правителството да преразгледа политическата декларация, която поставя рамката за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС – и след това да имплементира тези нови преговорни цели в британското право, така че бъдещ нов лидер на торите да не може да ги отмени след Brexit.

По-конкретно, Корбин иска Мей да поеме тези пет правно обвързващи задължения:

– „Постоянен и всеобхватен митнически съюз“ с ЕС, който засяга и бъдещите търговски споразумения.

– Близко сближаване с вътрешния пазар, подкрепяно от „споделени институции“.

– „Динамично изравняване на правата и гаранциите“, така че британските стандарти да не изостават от тези на ЕС.

– Ясни ангажименти относно бъдещото участие на Великобритания в агенциите на ЕС и програмите за финансиране.

– Ясни споразумения за бъдещи споразумения за сигурност, като например прилагането на европейската заповед за арест.

Някои поддръжници на ЕС в Лейбъристката партия разкритикуваха писмото на Корбин. Те смятат, че писмото противоречи на отношението на партията към Brexit.

Ако Обединеното кралство сключи постоянен митнически съюз или дори се обвърже към вътрешния пазар на ЕС, защитният механизъм няма да е необходим. Но Мей отхвърля толкова тясна връзка с ЕС, каквато се изисква от опозицията.

Говорителка на британския министър-председател съобщи, че Мей ще отговори на писмото на опозиционния лейбъристки лидер, но не е променила становището си, че митнически съюз с общността е изключен.

Припомняме, че от името на долната камара на британския парламент премиерът Тереза Мей ще разговаря в четвъртък в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския Съвет Доналд Туск и представители на Европейския парламент за начините за отблокиране на процеса по Brexit.

Министър-председателят се надява да постигне някои промени в споразумението за оттегляне с ЕС, защото изглежда, че в британския парламент няма мнозинство за договорената версия на договора. Критиката в Лондон е главно заради така наречения резервен механизъм, гаранция за отворена граница между члена на ЕС Ирландия и Северна Ирландия. Мнозинството в долната камара иска „алтернативни разпоредби“. ЕС обаче отхвърля промените. Вместо това той призовава за нови предложения от Лондон.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!