Контролът над интернет рекламата във Великобритания се затяга

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
552

Комисията по рекламните стандарти на Великобритания (ASA) затяга от следващата година контрола върху рекламните практики на английските компании в социални мрежи като Facebook и Twitter. Това съобщи британският регулатор, който се грижи за контрола над маркетинговата дейност на местните компании.

Целта на новите правила е да следи как компаниите рекламират услуги и продукти в сайтове в интернет, където в момента такава регулация липсва. Типични примери са социалните мрежи – повечето компании си имат собствени профили, където промотират дейността си.

Правилата ще засегнат и други маркетингови трикове, прилагани от компаниите – например онлайн игри, които рекламират техните продукти. В обсега на регулацията ще попадне и създадено от потребителите съдържание, което промотира определени продукти.

Пример за такова съдържание може да бъде например клип в Youtube или рекламен текст в интернет форум. Комисията ще преценява дали въпросното съдържание действително е рекламна дейност или не – защото практиката на много компании е да пускат анонимно такова съдържание с идеята да популяpизират продукта си.

ASA не се финансира от правителството – тя е саморегулаторен орган, сформиран от представителите на рекламния бранш във Великобритания. Въпреки че не е регулатор в традиционния смисъл на думата, налаганите от нея правила се считат за форма на регулация, а влиянието й върху бранша е съществено.

Новите правила влизат в сила във Великобритания от 1 март. Дотогава бизнесът получава 6-месечен срок, в който да реагира на новите правила и да настрои маркетинговата си стратегия към тях. От ASA посочват, че при неспазване на правилата ще следват санкции. Това може да означава поставянето на специален знак или банер до рекламата на онези компании, които нарушават кода на поведение.

Така потребителите ще са предупредени, че конкретната компания не спазва рекламните стандарти, когато предлага продуктите си. Регулаторът ще публикува в сайта си и списък с компаниите, които не спазват правилата. Друга възможност е компанията да не бъде допусната да рекламира до определени сайтове.

За да въведе регулацията, ASA ще си партнира с интернет търсачки като Google, чийто основен източник на доходи е рекламата в интернет. Google е една от компаниите, които ще участват във финансирането на новата инициатива. Със съгласието на интернет търсачката ASA ще има правомощия и да премахва AdWords реклами на компании, които не се съобразяват с регулациите.

„В сърцето на новите правомощия на ASA е защитата на децата и потребителите. От 2008 г. досега сме получили 4500 жалби срещу реклама в интернет, срещу която досега не можехме да реагираме. Но от 1 март всеки, който има проблем, ще може да се обърне към нас“, коментира председателят на ASA Крис Смит.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!