Българи направиха софтуер за по-безопасно пътуване

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
333

Приложение за мобилни устройства, разработено от български специалисти, влезе в класацията на 10-те най-изтегляни програми от интернет магазина за продукти на Apple в САЩ.

За това съобщи Христо Спасов – един от специалистите, разработили софтуера, пред БТА.

По думите му, приложението е в топ 50 в Индия, което е голям успех за азиатския пазар. Софтуерът е на осмо място в Италия и увеличава популярността си в Европа, добави Спасов. Сега програмата може да бъде свалена безплатно от интернет. Тя е предназначена за iPhone и iPod устройства.

Програмата „Safe Travel“ помага за по-безопасното пътуване на собственика на мобилното устройство и спестява притесненията на роднини и приятели. За целта трябва да бъде въведена началната и крайната точка на пътуването, а софтуерът изчислява автоматично колко време ще отнеме придвижването до желаната дестинация, в зависимост от превозното средство, което се използва – автомобил, колело или пеша.

Ако поради някаква причина човекът не пристигне навреме, 15 минути по-късно софтуерът алармира, че може нещо да му се е случило и изпраща съобщения на най-близките му хора да го търсят, като ги информира за последното му местонахождение.
Когато потребителят наближи желаната дестинация, програмата известява автоматично близките, че е пристигнал. Ако закъснява, софтуерът му напомня да коригира планирания час на пристигане.
При определени обстоятелства приложението може да спаси живота на човек, смятат специалистите, които са го разработили.

Софтуерът е достъпен в интернет само от няколко дни, но вече е предизвикал интереса на хора, които често пътуват сами, бизнесмени, туристи, родители за децата им, както и на хора с увреждания, обяснява Спасов.

Само за един ден българската програма е изтеглена от над 5000 души. Създателите на софтуера вече са получили повече от 1000 писма на заинтригувани от програмата и затова обмислят приложението да си остане безплатно.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!