Консерватори въстават срещу Джонсън, но не заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
293

В центъра на раздора е Huawei

Снимка: БТА
Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред първи „бунтовнически“ прояви на недоволство от страна на консерваторите и причината за това е свързана не с Brexit, а с Huawei. Става дума за решението на правителството да разреши на китайския гигант да вземе участие в изграждането на 5G мрежите в страната.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света попадна в епицентъра на търговската война между Вашингтон и Пекин, а САЩ поискаха от международните си партньори, в това число и Великобритания, да забранят използването на Huawei заради опасения за киберсигурността и възможни кражби на интелектуална собственост.

Компанията винаги е отричала твърденията на САЩ, че помага на китайското правителство да извършва шпионаж.

През януари Великобритания реши да позволи на Huawei ограничено участие. Правителството на Борис Джонсън даде възможност на компанията да предоставя оборудване за тъй наречените нечувствителни части от мрежата, представляващи около 35% от цялата инфраструктура.

Решението разгневи САЩ и призова кралството да преосмисли позицията си.

Сега става ясно, че група консерватори – между 30 и 50 души – са против на решението и смятат да предприемат ответни мерки. Те планират да подкрепят изменение в законопроекта за телекомуникационната инфраструктура, с което да се гарантира, че т.н. „високорискови доставчици“ – като Huawei – ще бъдат напълно извадени от мрежите до края на 2022 г.

„Надяваме се да ограничим ентусиазма на правителството за инсталиране на хардуер, произведен от компания, която те признават за „високорискова“, коментира консерваторът Дейвид Джоунс пред Reuters.

Несъгласните консерватори обаче не са достатъчни като брой, за да наложат промяна на правителствената политика. Надеждата им е да повдигнат въпроса с „предупредителен изстрел“ и да повлияят на Джонсън да поеме по-твърда линия.

Сред тъй наречените бунтовници е и Дейвид Дейвис, който беше министър по Brexit. Той определя гласуването на измененията в законопроекта като „емблематични“ и такива, които ще провокират правителството да продължи дискусията.

„Всеки опит за по-нататъшно ограничаване на 5G оборудването на Huawei или премахване на съществуващо 4G оборудване не само ще доведе до много значителни разходи, но ще накърни търговските отношения с Китай и значително ще възпрепятства широколентовите амбиции на правителството“, изтъква Майк Рейк, бивш председател на интернет и мобилната компания BT BT. и съветник на Huawei.

Според него китайската компания има жизненоважна роля в изграждането на 5G мрежата на Великобритания и страната се нуждае от нея. Освен накърняване на отношенията с Китай, евентуално изхвърляне на Huawei би навредило допълнително на конкурентоспособността на британската икономика в критичен момент, коментира още Рейк.
ECONOMIC.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!