Колко струва излизането на Великобритания от митническия съюз на ЕС? Никой не знае

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
166

Британското правителство е решило да излезе от търговския блок на Европейския съюз, без да изчисли последиците от това
Дейвид Дейвис. Снимка: Ройтерс
Разкритието, че британското правителство е решило да излезе от търговския блок на Европейския съюз, без да изчисли последиците от това, добавя още една трудност в седмица, която трябваше да доведе до пробив за министър-председателя Тереза Мей. Вместо това тя получи нови обвинения в липса на компетентност, коментира Bloomberg.
Министърът по Brexit Дейвид Дейвис заяви преди депутатите в сряда, че не е била изготвяна „количествена оценка“, преди кабинетът да реши да излезе от митническия съюз. „Очевидно има решение, взето въз основа на качествени неща, но не и количествена“ оценка, каза той.
Излизането от митническия съюз означава, че компаниите ще трябва да променят начина, по който търгуват, и носи нови препятствия за вноса и износа на стоки с най-големия търговски партньор на Великобритания.
Част от твърденията на подкрепящите Brexit през последните 18 месеца бе, че разводът ще позволи на Великобритания да се раздели с правилата на ЕС и да очертае собствен курс с двустранни сделки за свободна търговия. Великобритания трябва да напусне митническия съюз, за да направи това.
Разкритието на Дейвис, че данните не са били анализирани, предизвика нови обвинения, че правителството разчита твърде много на догадки.
Някои членове на Консервативната партия на Мей, заедно с представители на лейбъристи от опозицията и Шотландската национална партия, искат Великобритания да остане в митническия съюз и на единния пазар.
Дейвис призна още, че правителството не е изготвило оценки за въздействието върху конкретни сектори на икономиката, след като месеци наред посочваше, че работата продължава.
„Разкритието на министъра по Brexit, че британското правителство не е изготвило и една оценка за икономическото влияние от Brexit върху британската икономика, е просто зашеметяващо и, ако е вярно, представлява сериозно неизпълнение на задълженията“, коментира Джоана Чери, говорител на ШНП.
Излизането от митническия съюз прави и намирането на решение за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия по-сложно. Това е един от ключовите въпроси, който спира разговорите за Brexit.
Според Дейвис обаче излизането от митническия съюз е полезно, тъй като ще позволи на Великобритания да се доближи до статута на Швейцария и да договори търговски сделки по собствени условия.
„Споразуменията за свободна търговия, сключени от ЕС, не са особено полезни за Обединеното кралство“, каза Дейвис. „Споразуменията за свободна търговия, сключени от Швейцария, много по-малка страна, са изключително полезни за нея“.
По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!