“Кокаинова вълна” залива Европа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
80

Наркобанди превземат пристанището в Антверпен

Снимка: БГНЕС
Престъпни наркобанди превърнаха второто най-голямо пристанище в Европа, това в Антверпен, в център на незаконната търговия с кокаин. Наркобандите имат годишна печалба от 4 млрд. евро и могат да подкупят когото си пожелаят.

Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа, като представлява душата на града и е основен източник на неговото благосъстояние. В последно време обаче се е превърнало в проблем за белгийските власти. Наркобандите в Нидерландия го използват като мост в търговията с кокаин между Латинска Америка и Европа.

През 2013 г. белгийските митничари са иззели 4,7 тона кокаин оттук, а през 2020 г. те вече са над 65 тона. Разследващите са сигурни, че откриват само малка част от наркотиците.

Годишната печалба на престъпните банди е 4 милиарда евро. Това създава сериозни рискове за Антверпен.

През последните години все по-често се стига до сблъсъци между различните престъпни организации: веднъж кафене е обстрелвано с автоматично огнестрелно оръжие, друг път гангстери взривяват ръчна граната под колата на предполагаеми конкуренти в нелегалния бизнес.

Градът се смята за сигурен, затова случващото се шокира жителите му. Кметът Бапт де Вевер е категоричен, че търговията с кокаин изцяло променя климата на Антверпен.

Корупцията и престъпността проникват все по-надълбоко и криминалните банди корумпират обществото.

“През последните няколко години бяха арестувани служители в полицията, съдебната система и администрацията, подкупени от престъпници”, признава Барт де Вевер.

Дори бизнесмени, с които самият той се е срещал в кметството, по-късно са разкрити като престъпници от полицията, пише DW.

“Европейският пазар сега е по-интересен за латиноамериканските картели от САЩ, защото тук могат да се изкарат повече пари”, каза ръководителят на отдела по организирана престъпност в криминалната служба на Германия Кристиан Хопе.
По публикацията работи: Ния Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!