Кой е Доминик Рааб – човекът, който временно поема кормилото на Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
472

Син на еврейски бежанец от Чехия, отгледан в английска църква, Рааб не подлежи на лесна категоризация: понякога е прям, друг път – очарователен

Доминик Рааб. Снимка: Bloomberg

Човекът, който ще бъде начело на британското правителство, докато продължава хоспитализацията на премиера Борис Джонсън, е външният министър и бивш адвокат Доминик Рааб. Той поема функциите на заразения с коронавирус Джонсън, който се намира в интензивно отделение след влошаване на състоянието му.

Премиерът беше приет преди едно денонощие в болницата „Свети Томас“ след като високата температура и кашлицата му не отшумяха през 10-дневната му самоизолация на „Даунинг стрийт“ 10.

През годините Рааб е бил както съюзник, така и противник на Джонсън. По време на кампанията за Brexit през 2016 г. той участва рамо до рамо с настоящия премиер в усилията да убедят населението, че Великобритания ще съществува по-добре извън Европейския съюз (ЕС). Три години по-късно Рааб и Джонсън застанаха един срещу друг по време на надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия, припомня Bloomberg.

Джонсън спечели, а след това триумфира и на парламентарните избори, които последваха през декември миналата година. Но ето че се стигна до момента, в който именно Рааб застава, макар и временно, начело на британското правителство, поне докато Джонсън пребивава в болницата.
46-годишният Рааб е в парламента от 2010 г., като борбата му да се издигне започва още по времето на премиера Дейвид Камерън. Вместо да привлече симпатиите на основните фигури там, той се превръща в проблем, задавайки неудобни въпроси на правителството.

Шансът да затвърди позициите си в парламента идва през 2018 г., когато тогавашния секретар за Brexit Дейвид Дейвис подава оставка. Премиерът Тереза Мей се нуждае от човек със ясна про-Brexit визия, който може да преговаря с Брюксел. И поради тази причина тя избира Рааб. Неговият престой на този пост обаче продължава едва пет месеца, след което подава оставка в знак на протест срещу стратегията на Мей.

Рааб се кандидатира за ръководител на консерваторите през 2019 г., като успява да достигне до финалния етап на надпреварата преди да бъде елиминиран.

Принципите на този бивш адвокат, който не се притеснява да каже на хората, че грешат, доста често дразни хората около него. Но Рааб често приема ролята и на помирител и вероятно е единственият член на парламента, който е живял в кубиц (селскостопанска израелска комуна – бел. ред.) и е учил в университета в палестинския град Рамала. Работил е за проевропейския тори Доминик Грийв и за Дейвид Дейвис.

Син на еврейски бежанец от Чехия, отгледан в английска църква, преди да се ожени за бразилска католичка, Рааб не подлежи на лесна категоризация: понякога е прям, друг път – очарователен.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!