Кои държави имат най-голямо влияние в световен мащаб?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
49

 Съединените щати и Великобритания заемат лидерските позиции

Според последните данни от Глобалния индекс на меката сила (Global Soft Power Index), Съединените щати и Великобритания продължават да заемат водещи позиции като две от най-влиятелните държави в света. Интересното развитие в тазгодишното издание на индекса е изкачването на Китай на трета позиция, което го поставя пред Япония и Германия, които остават съответно на четвърто и пето място.

Глобалният индекс на меката сила (Global Soft Power Index) измерва влиянието на държавите чрез несилови средства като култура, политика и дипломатически отношения, вместо традиционните индикатори за военна или икономическа мощ. Изследването се основава на мненията на стотици хиляди респонденти от цял свят, което дава пълноценна картина на глобалните предпочитания и възприятия.

Останалите държави в топ 10 на Глобалния индекс на меката сила (Global Soft Power Index) са Франция, Канада, Швейцария, Италия и Обединените арабски емирства, като всеки от тези участници запазва своите позиции от предишната година. Важно е да се отбележи, че Испания се изкачва на 11-то място, докато Швеция отстъпва на 12-то. Австралия и Нидерландия заемат съответно 13-то и 14-то място, а Южна Корея остава стабилна на 15-то място. Русия пък изпада с три позиции надолу и сега е на 16-то място в рейтинга.

Тази динамика в класацията подчертава постоянно променящата се природа на международните отношения и важността на Global Soft Power Index като средство за утвърждаване и разширяване на глобалното влияние.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!