Китайската сонда “Tianwen-1” измина 400 милиона км и ще достигне Марс през февруари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
146

 

Снимка: Getty Images/Guliver
Китайската сонда за изследване на Марс “Tianwen-1” е изминала около 400 милиона км за 163 дни полет и ще достигне орбитата на Червената планета през февруари. Това съобщи агенция Синхуа. Към 06:00 ч. на 3 януари сондата “Tianwen-1″ е в полет вече 163 дни, като разстоянието, изминато от нея, вече е достигнало 400 милиона км”, отбелязва агенцията. “Намира се на 130 милиона км от Земята и на 8,3 милиона км от Марс”. Положението на сондата в космоса остава стабилно, съобщи още Синхуа.

Според плана на полета, след повече от месец тя ще се приближи до Марс и ще започне да се забавя, след което ще навлезе в орбитата на планетата и ще се подготви за кацане. Както беше съобщено по-рано от космическото управление, траекторията на сондата към Марс не е права линия, а дъга. Ето защо разстоянието от устройството до Земята е по-малко от действителния път, който е изминало към Червената планета.

“Tianwen-1” бе изстреляна на 23 юли 2020 г. с ракета “Changzheng 5” от космодрума “Wenchang” в южната китайска провинция Хайнан. Общо сондата ще работи в орбитата на Марс почти три месеца, след което (приблизително през май) от нея ще се отдели модул, който ще кацне на територията на низината Утопия – най-големият кратер от удар в Слънчевата система. След проверка на всички системи, марсоходът ще напусне платформата и ще започне да изследва планетата.

Сред научните цели на мисията са изследване на морфологията и геоложките характеристики на повърхността на Марс, търсене на находища на лед и седиментни скали, изследване на йоносферата, магнитното поле и вътрешната структура на планетата. По време на подготовката на мисията Държавната космическа администрация на КНР си сътрудничи с Европейската космическа агенция, Франция, Австрия и Аржентина.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!