Китай се обяви за втората по големина икономика в света

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1325

Китай вече е втората по големина икономика в света след САЩ и е изместил Япония.

Това заяви заместник-управителят на централната банка на КНР и началник на Държавното управление за валутен контрол на страната И Ган.

Думите му са цитирани от негово интервю за списание China Reform, но в текста няма конкретни цифри, защитаващи подобно твърдение.

Ган посочва само, че в края на 2010г. страната ще отчете ръст на икономиката от над 9%.

Централният банкер обаче признава, че Китай си остава развиваща се държава и че “трябва да сме достатъчно мъдри, за да осъзнаваме това”. Според него още не е настъпило времето за пълна конвертируемост на националната валута.

“Китай е много голям и развитието му не е балансирано, което прави този проблем (преходът към конвертируем юан) още по-сложен. Трудно е да постигнем консенсус по въпроса.”

По същата причина Пекин не бърза да превръща юана и в глобална резервна валута на мястото на долара, например. “Трябва да сме скромни и да не привличаме внимание към себе си. Ако някой поиска да използва юана като резервна валута, няма да пречим на това, тъй като ще става дума за пазарно търсене. В същото време няма да полагаме специални усилия в тази посока”, обяснява И Ган.

Икономиката на Китай, поддържаща среден годишен растеж от над 9.5% от 1978г. насам, вече надмина Великобритания и Франция през 2005г. и Германия през 2007г. По прогнози на Световната банка китайската икономика би трябвало да надмине американската някъде около 2025г. Скоростта на този процес ще зависи от това колко бързо Пекин ще позволи поскъпването на юана, който сега се поддържа изкуствено евтин.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!