Кариерата и външният вид – петте най-големи грешки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
846

Най-бързо издигане в кариерата постигат онези, които освен че наистина са компетентни, изглеждат и като професионалисти.

Представяме ви няколко съвета за външния ви вид, по-точно грешките, които не бива да допускате при оформяне на имиджа си, ако искате да се издигнете по служебната стълбица.

1. Неподходящ грим

Има не по-малко изисквания за деловия грим, отколкото за служебното облекло. Първо – грим трябва да има. Но за да покажете на околните, че сте истинска професионалистка, гримът трябва да е прецизен, умерен и изразителен.

Съвети:

* Помолете ваша добра приятелка, която смятате, че има изискан вкус, да ви каже какво мисли за грима ви.

* Застанете с гръб към огледалото, обърнете се бързо и се опитайте да видите лицето си. Какво виждате първо? Най-вероятно мястото, където сте допуснали грешка при гримирането – твърде силно или пък твърде слабо акцентирани черти.

* Ако не сте ползвали грим досега, започнете постепенно – например от фон дьо тена, пудрата и спиралата.

2. Неподходяща прическа

Зле подбраната прическа също може да развали старателно изграждания имидж. Най-разпространената грешка сред жените са твърде дългите коси. В съвременния мъжки бизнес-свят дългата коса се възприема като признак на женственост и влияе зле на авторитета.

Съвети:

* Дължината на косата трябва да е обратнопропорционална на възрастта. Късата коса не само ще ви придаде по-професионален вид, но и ще избегне акцентирането върху онези черти, които най-малко харесваме на лицето си с напредване на възрастта.

* Залетите с лак или гел коси са еквивалентни на пола с цепка до чатала.

* Ако не искате да се подстригвате, приберете косата си нагоре, когато отивате на работа. Така тя ще изглежда по-къса.

3. Неподходящо облекло

Дори и в отделите по набор на персонал, които би трябвало да бъдат еталон за правилно служебно облекло, все още се срещат плисета, дипли и дълбоки деколтета. В петъчните дни пък офисите често наподобяват карнавално шествие.

Наясно сте какво облекло е най-подходящо за работното място. Само ще ви напомним, че в офиса е най-добре да избягвате късите поли, високите токчета, прилепналите дрехи и дълбоките деколтета. Както и анцузите и маратонките, разбира се. И колкото и да не ви се иска да приемете този факт, хората забелязват не само стила на дрехите, но и качеството им.

Съвети:

* Обърнете внимание на преуспелите дами във вашата фирма. Трябва да се обличате като тях.

* Дори ако в компанията ви няма изисквания за облеклото, старайте се да се обличате по-стилно от останалите служители.

* Стилът в облеклото може да има леки вариации – ако ви предстои работен ден в офиса с познатите ви колеги, можете да се облечете и по-свободно. На среща с клиенти или началници обаче трябва да сте много прецизни в тоалета си. И обратното – колкото по-отговорен работен ден ви предстои, толкова по-строго трябва да изглеждате.

4. Излишните аксесоари

Зле подбраните аксесоари могат да станат ваши най-опасни врагове. Ако не искате да ви запомнят като “момичето с огромните обеци”, изберете си семпли и допълващи образа ви бижута, а не накити, които стават център на вниманието. Аксесоарите ви могат да бъдат и достатъчно изразителни, стига да знаете какво искате да кажете с тях.

Съвети:

* За да хвърлите непредубеден поглед върху бижутата си, пробвайте същия номер като с грима. Застанете с гръб към огледалото и се обърнете бързо. Ако аксесоарите ви са в контраст с общия ви имидж, те ще навредят на облика ви на делова жена. Помислете с какво да ги замените.

* Бижутата ви трябва да са съобразени не само с дрехите, но и с това какво смятате да правите в дадения ден. Можете да изберете по-интересни аксесоари, ако ви предстои рутинна работа. Но за публични прояви и бизнес-срещи изберете по-семпли и строги украшения.

* Има класически варианти, които никога няма да станат демоде и винаги ще са уместни в живота на една делова жена. Например перлените гердани и обеци и копринените шалове с неутрална рисунка.

5. Излишни действия

Не е достатъчно просто да създадете образа си, после трябва и да го поддържате. На жените често им се налага да си оправят косата или грима, да изпънат и изтупат дрехите си. Но това трябва да се прави насаме. Вие трябва да сте съвършена, но никой не бива да знае какви усилия полагате, за да постигнете този резултат.

Съвет:

* Никога не си оправяйте косата или червилото пред хора. Ако пък се налага спешно да внесете корекции във външния си вид, извинете се и отидете до тоалетната.

* След като излезете, постарайте се да сте бързи и не карайте другите да ви чакат твърде дълго.

* Ако изведнъж забележите, че нещо във външния ви вид не е наред, не бързайте да го поправите веднага. Изчакайте момент, в който ще е удобно да се погрижите за имиджа си далеч от хорски очи.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!