Кандидатите за заместник на Тръс трябва да съберат поне 100 номинации

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Вчера тя подаде оставка като премиер

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кандидатите за заместник на британския премиер Лиз Тръс ще трябва да съберат минимум 100 номинации от депутати от управляващата Консервативна партия. Тръс подаде оставка след провала на нейната политика и бунта в редиците на торите, предаде БНР.

Председателят на „Комитет 1922“ сър Греъм Брейди, който отговаря за процедурата по избиране на нов лидер заяви, че летвата е поставена токова високо, за да се ускори процеса като бързо бъдат пресети кандидатите. Бройката от 100 номинации означава, че може да има максимум трима кандидати. На последната надпревара Риши Сунак получи 137 номинации, Лиз Тръс 113 и Пени Мордант 105. Крайният срок за подаване на номинациите е 14 часа по Гринуич в понеделник, като новият лидер на партията и респективно премиер на страната трябва да мъде излъчен до 28 октомври, което е следващия петък.

Останалите двама кандидати след първия тур ще проведат кампания чрез медиите, след което ще последва онлайн вот на членовете на Консервативната партия. Има вариант обаче и да не се стигне до гласуването на членската маса, ако един от кандидатите се откаже в полза на другия. Не е тайна, че доста депутати биха искали да избегнат вота на членовете на партията, като се има предвид, че Лиз Тръс бе техният последен избор.

Цялата процедура дори може да завърши още в понеделник, ако депутатите се споразумеят само за един кандидат. Лиз Тръс ще остане на поста си като премиер до избора на нейния заместник.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!