Камерън очерта нужните реформи, за да остане Великобритания член на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
404

Британският премиер Дейвид Камерън очерта реформите в

Европейския съюз, които Лондон смята, че са необходими, за да остане Великобритания член на съюза, предаде агенция “Франс прес”.

Лидерът на консерваторите заяви, че ще работи за това Обединеното кралство да остане част от ЕС до момента, в който смята, че може да прокара промени за намаляване на влиянието на Брюксел на Острова. В статия за британския вестник “Телеграф” Камерън за пръв път посочи седем приоритета за промени в ЕС – от намаляване на бюрокрацията до ограничаване на правата на новите граждани на ЕС да работят във Великобритания.

Той коментира, че британците се тревожат от това, че страната им бива “засмукана в Съединени щати на Европа”. “Това може да е нещо, което някои искат, но то не е за нас”, пише премиерът. Той подчерта, че обществената подкрепа за ЕС сред британците е “тънка като вафлена кора”.

Лондон ще настоява за по-строг контрол на “масовата миграция” в рамките на ЕС при присъединяването на нови държави членки и за гаранции, че европейските мигранти няма да злоупотребяват с британската социална система.

Освен това според британските управляващи на европейско ниво трябва да се работи за премахване на целта за създаване на “все по-тесен съюз”, заложена в договорите на ЕС, за ограничаване на върховенството на Съда на ЕС в Люксембург над британските съдилища и за повече възможности за блокиране на еврозаконодателство в националните парламенти.

Останалите две искания се отнасят до намаляването на бюрократичните спънки пред бизнеса и за засилване на правомощията на държавите членки за сметка на тези на Брюксел.

Дейвид Камерън обаче предупреди крайното крило в своята Консервативна партия, че договарянето на тези промени ще изисква “време и търпение”. “Ще са нужни преговори с нашите европейски партньори. Някои промени ще бъдат постигнати най-добре с промени в европейските договори. Други могат да бъдат направени по други начини”, посочи той.
dnevnik.bg

“Това е амбициозен дневен ред за нов Европейски съюз. Осъществяването му ще отнеме време и търпение, както и силни връзки с наши ключови партньори и добра воля – не с крещене от страничната линия”, заяви британският премиер.

Камерън се обърна и към евроскептиците с призив да не подклаждат още повече напрежението във връзка с евентуалното предоговаряне на условията на британското членство в ЕС. Той потвърди обещанието си за провеждане на референдум за членството на Великобритания в ЕС, ако торите спечелят парламентарните избори догодина.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!