Какво става: машинно гласуване поне на първия тур няма да има, премиерът иска оставки в ДАНС, доверието към изборите е под въпрос

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване на местните избори остава в сила поне до понеделник

Машинно гласуване на първия тур на местните избори в неделя няма да има – Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да си преразгледа решението, с което отмени машинния вот в петък, а Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбите срещу това решение в понеделник.

Това означава, че на втория тур на изборите на 5 ноември може да има машинно гласуване, но за първия вотът ще е изцяло с хартиени бюлетини.

Тепърва ще се прави оценката за резултатите от това активно мероприятие, осъществено ден преди изборите, в която участваха както водещите политически партии, така и институции като ДАНС и, и разбира се, ЦИК.

От една страна, гласуването само с хартия отваря възможност да се развихри широка кампания по добре отработени изборни машинации в рамките на местния вот. Там разликите в гласовете често са малки, а надмощието в общинските съвети е ключово за контрола на част от местната икономика и съответно електоралната база на партии като ГЕРБ и ДПС. От друга страна, демонстративната акция по премахването на машинния вот може да се окаже че има силно мобилизиращо въздействие върху десния избирател, особено в големите градове, което да предолее отдръпването на този електорат от изборите и декларираното намерение за неучастие заради някои нелогични действия на партийните лидери. Стотици излязоха на протести в събота в център на София срещу решението на ЦИК и предшестващите го политически действия.

На трето място, това би могло да има силно институционално въздействие – не само в рамките на управляващата сглабка, където очевидно има конфликт.

Премиерът Данков обви на брифинг в събота, че докладът на ДАНС, който стана една от причините за отмяна на машинното гласуване на местните избори, е манипулативен, че кабинетът е взел решение за оставката на зам. председателя на агенцията Деньо Денев, чийто подпис стои под доклада и чака предложение за това от председателя на ДАНС, както е по закон. Премиерът заяви, че решението на ЦИК е незаконосъобразно, и неслучайно е взето в последния момент, за да не може да се атакува ефективно пред съда. Същевременно, ЦИК подписа смъртната си присъда като институция в този състав, защото ясно показа, че е един марионетен орган. Самият факт, че едно такова важно решение беше взето за пет минути без дебат, ако не се брои изказването на Цветозар Томов (ДБ) срещу отмяната на машинния вот и отрицателния вот на Любомир Георгиев (ДБ), показва, че това решение е договорено на тъмно преди това, а заседанието е само за представление.

Гласуването с машина остава валидно, но е практически неосъществимо

Хипотетично, ако машина за гласуване, която е сертифицирана, стигне до секциите в неделя и с нея бъде гласувано, вотът би следвало да се приеме за действителен, защото Изборният кодекс казва, че гласуването става с машини. Божа работа е какво ще каже съдът, ако изгубилият кандидат тръгне да оспорва в съда резултатите от избора. Това накратко коментират изборни експерти на въпроса възможен ли е обрат след решението на ЦИК от петък вечерта, с което комисията отмени машинното гласуване за двата тура на местните избори на 29 октомври и 5 ноември. Така или иначе, това е само хипотеза, която практически изглежда неосъществима, защото машина за гласуване не може да стигне до секциите, а съответната секционна комисия и другите институции ще трябва да отговарят как така машина е излязла от складовете и е стигнала до някоя секция без разрешение от ЦИК.

Към момента единствено ЦИК може да промени нещата, като отмени решението си, но това очевидно няма да стане – мнозинството там, което гласува за решението се втвърдява още повече около позицията, че машинно гласуване няма да има. На заседанието в събота следобед ЦИК отхвърли предложението в дневния ред да влезе точка за преразглеждане на решението, направено от Любомир Георгиев.
Съдът може да позволи гласуване с машини за балотажа

Решението от петък беше оспорвано пред Върховния административен съд (ВАС), където има три жалби. Едната е от “Продължаваме промяната – Демократична България”, другата от адвокат Петър Славов, кандидат за общински съветник в София, третата – от организацията “Единение”, недопусната до изборите. ВАС обаче е насрочил делото за понеделник, което не е нарушение на закона – съдът има тридневен срок, за да разгледа жалбата и да се произнесе с решение, което се се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

В този смисъл в понеделник ВАС ще се произнесе с решение след като изслуша ЦИК и жалбоподателите, но това решение няма да се отрази на резултатите от първия тур.

То обаче ще има значение за гласуването на втория тур в петък, когато са балотажите за кметските позиции на много места и когато дори незначителни разлики в гласовете могат да имат огромно значение. Така на предишните местни избори в София Мая Манолова загуби от Фандъкова на балотажа само с незначителна разлика от двайсетина хиляди гласа и с решаващо предимство на ГЕРБ в ромските махали.

Решението на ЦИК е нищожно, тъй като комисията не е компетентна да “отменя” машинното гласуване на територията на страната, което законът признава за редовен начин на гласуване, се казва в жалбата на ПП/ДБ. От дрга страна, ЦИК е отменила машинния вот като се е поовала на забавеното сертифициране на софтуера от страна на Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология, но всъщност не министерството се е забавило, а ЦИК е закъсняла с представянето на устройствата. Удостоверението се издава в срок от 20 работни дни, считано от датата на предоставянето от Централната избирателна комисия на техническите устройства за машинно гласуване, който срок изтича на 28 октомври в 17 часа, се казва още в жалбата.

Много въпроси

Тепърва ще се търсят отговори на много въпроси. Сред тях – какво точно пише в доклада н ДАНС, как той се появи непосредствено преди изборите, за да бъде използван като компромат срещу машинния вот.

Защо Министерството на електоронното управление е забавило сертифицирането за последния ден, когато се знае колко висок е залогът – доверието в машинното гласуване и изборните резултати. Кой е вонивен за това е какви санкции ще понесе? Вярно ли е, че министърът на електроното управление е заявил на изслушване пред ресорната комисия, че върху него се упражнява натиск във връзка с изборите?

Как машини за гласуване са излезли от склада, където се съхраняват от МВР, и са тръгнали към секциите без разрешение от ЦИК – до момента такова нещо не се е случвало. защо МВР твърди, че има разрешение от ЦИК за изваждане на ммашините, а ЦИК твърди обратното? И т.н.

capital.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!