Какво ще се случи, ако ЕС и Великобритания не постигнат търговска сделка?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
116

Остават няколко области със сериозни разногласия, които могат да изострят отношенията дотолкова, че ключови операции да бъдат блокирани след 1 януари 2021 г.

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите за Brexit наближават, а часовникът отброява последните минути до край на преходния период. Последният официален кръг от преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС) за бъдещите им отношения приключи в петък и на следващия ден премиерът Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен наредиха на екипите да продължат разговорите.

Въпреки че и двете страни последователно заявяват, че искат да сключат споразумение, остават няколко области със сериозни разногласия, пише онлайн изданието Politico.eu.

В допълнение, взаимоотношенията между двете страни се напрягат допълнително от решението на Великобритания да представи национално законодателство, което да даде правомощия на министрите да променят аспектите на Споразумението за оттегляне – споразумението за напускане на ЕС, от Брюксел и Лондон миналата година. В четвъртък ЕС обяви, че започва съдебен процес срещу Великобритания и даде на Лондон срок за отговор до края на октомври.

Дори ако бъде постигната сделка, тя трябва да бъде ратифицирана от парламентите на двете страни. Главният преговарящ за ЕС Мишел Барние и редица други от страна на ЕС посочиха, че това може да не е просто, ако законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство все още е в действие.

Въпреки че никоя от страните все още не се е оттеглила от преговорите, и двете казват, че едновременно се подготвят за възможността да не бъде постигнато споразумение навреме. Какво обаче би означавало това на практика?

Мита

Свободната търговия между ЕС и Великобритания приключва на 1 януари 2021 г. Великобритания определи своя глобален списък с мита за внос от ЕС (както и всички други държави, с които няма търговски сделки). Той ще се прилага за импорт и експорт от/към ЕС след тази дата.

Административната тежест на митата, в допълнение към новите митнически проверки, рискува да окаже влияние върху доставките на храни. Допълнителните разходи за мита и забавянията вероятно ще създадат проблеми за компаниите, веригите на доставки и търговците на дребно в почти всеки сектор от икономиката. В резултат на това цените в магазините неизбежно ще се повишат и някои бизнеси могат да фалират.

Двете страни ще трябва да договорят търговска сделка, за да избегнат митата. Колко бързо това може да се случи, вероятно ще зависи от политическия контекст и от това как търговските преговори се движат в преходния период. След като Великобритания излезе напълно от ЕС, двете страни могат, разбира се, да започнат нови търговски дискусии по всяко време, при условие че постигнат съгласие за това.

Митнически проверки

Всички хора и стоки, които влизат от ЕС във Великобритания, ще са подложени на пълен митнически контрол, включително митнически декларации, документи за здравето на животните и някои гранични проверки. Повечето от тези документи ще се изискват независимо дали двете страни постигнат сделка.

Митническият персонал на Острова ще бъде затрупан от бюрократични процедури, което ще бави обработката на хората и товарите и може да доведе до смущения. Самото британско правителство се подготвя за гигантски опашки от камиони, влизащи в страната.

Двете страни биха могли да продължат да преговарят за споразумение за свободна търговия, което може да намали нуждата от документи, но е малко вероятно да има голяма разлика, тъй като Великобритания реши да напусне митническия съюз на ЕС.

Държавна помощ

Великобритания като цяло вече не е обвързана с правилата на ЕС за държавна помощ, което означава, че вече не се нуждае от одобрението на ЕК, за да се намесва в подкрепа на компании. Северна Ирландия обаче остава обвързана с правилата на ЕС съгласно Споразумението за оттегляне, а субсидиите за фирми от останалата част на Великобритания, които биха могли да се отнасят до Северна Ирландия, могат да попаднат в обхвата на правилата на ЕС.

Ако обаче правителството на Обединеното кралство приеме законопроекта за вътрешния пазар, то ще запише във вътрешното законодателство едностранната способност да тълкува как британските фирми могат да бъдат обект на правилата на ЕС за държавна помощ, при условие че парламентът се съгласи.

Всяко разследване или производство, започнато от ЕС срещу Обединеното кралство преди края на прехода, може да продължи и ЕС може да започне нови разследвания или производства до четири години след края на преходния период за всяка подкрепа, предоставена преди изтичането му.

Великобритания ще следва споразумението на Световната търговска организация за субсидиите и изравнителните мерки, които са по-свободни от правилата на ЕС за държавна помощ и се прилагат само за стоки. Правителството заяви, че ще следва всички други споразумения за държавна помощ в рамките на своите сделки за свободна търговия. То планира да публикува подробности за собствения си режим на държавна помощ в бъдеще.

Брюксел е настроен да разшири инструментариума си с механизъм, насочен към справяне с незаконните чуждестранни субсидии във всеки случай. Такъв механизъм би уловил всички несправедливи субсидии от Великобритания, така че дори и да има сделка, това ще е без значение.

Двете страни биха могли да продължат да преговарят за сделка, която да задоволи искането на ЕС за равни условия на държавна помощ и искането на Обединеното кралство за суверенитет над държавната помощ.

Уреждане на спорове
Споровете между двете страни ще попаднат под правилата на Световната търговска организация (СТО) и Споразумението за оттегляне. Ако спорът е по търговски въпрос, който не попада в Споразумението за оттегляне и двете страни не могат да водят двустранни преговори или чрез политическите органи на СТО, те могат да използват процеса за уреждане на спорове в СТО. Ако въпросът е свързан със Споразумението за оттегляне, основният форум за разрешаване е Съвместният комитет ЕС-Великобритания.
Здравеопазване

Очаква се медикаментите да са сред най-засегнатите стоки от забавяния на доставки заради граничния контрол. Те не подлежат на облагане с мита, според правилата на СТО, но нетарифните бариери са достатъчни да задържат движението им.

Без споразумение за взаимно признаване за добра производствена практика и тестване на партиди ще бъдат необходими допълнителни проверки на лекарствата, които се движат през границите, което може да доведе до забавяне от четири до шест седмици, тъй като лекарствата се тестват повторно.

Съществува значителна несигурност относно това какво ще се случи с лекарствата, които се придвижват във и от Северна Ирландия. Компаниите започват да подготвят запаси от лекарства в случай на закъснения.

Въздушен трафик

Без партньорство в авиацията между ЕС и Великобритания и при липса на едностранни мерки за извънредни ситуации няма да се извършват полети между Обединеното кралство и ЕС, тъй като СТО не предлага никакви резерви за въздухоплавателни услуги.

Британските авиокомпании вече няма да бъдат под юрисдикцията на Съда на ЕС или под надзора на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA).

Ако не бъде постигната сделка, лицензите за експлоатация във Великобритания вече няма да бъдат валидни в ЕС. Базираните във Великобритания въздушни оператори ще трябва да преместят основното си място на дейност в държава от ЕС и да бъдат мажоритарно притежавани от ЕС, за да продължат да работят в ЕС. Сертификатите, лицензите и регистрациите, издадени от Управлението за гражданска авиация на Обединеното кралство от името на EASA за пилоти, самолети и части за самолети, ще станат невалидни и ще трябва да бъдат валидирани отново от държава членка на ЕС.

Преди да бъде сключено споразумението за оттегляне, Обединеното кралство и ЕС потвърдиха плановете си да позволят продължаването на полетите при сценарий без сделка, което даде на пътниците и товарните оператори сигурност и увереност по това време. Авиокомпаниите казват, че очакват – и се нуждаят – от механизъм за свързване, който може да гарантира, че операциите могат да продължат при всякакви обстоятелства.

Мандатът на ЕС за преговори е ясен, че всеобхватното споразумение за въздухоплаването (което авиокомпаниите искат) ще изисква Великобритания да спазва определени разпоредби за равни условия относно държавните помощи, трудовото законодателство, околната среда и конкуренцията.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!