Какъв е рискът, ако си купим Tesla с биткойни?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
150

Всичко изглежда зависи от това какво се случва с цената на криптовалутата

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Tesla разкри, че скоро ще започне да приема биткойн като платежно средство за своите електрически превозни средства. Но има ли смисъл да купувате Tesla, използвайки често волатилната криптовалута?

Простият отговор е, че зависи много от това какво се случва с цената на биткойна. И това е трудно да се предскаже, посочва Blomberg TV Bulgaria.

Стойността на биткойна може да се покачи или да спадне с хиляди долари само за броени дни. В рамките само на една седмица миналия месец стойността на биткойна се повиши до 42 000 долара, преди да спадне обратно до 30 000 долара, след което отново се повиши до 40 000 долара, припомня CNN Business.

Тези бързи промени в цената на криптовалутата могат да направят покупката на автомобил с биткойн перфектната сделка за някои купувачи, но всичко зависи от времето. Например, ако сте закупили един биткойн през юли 2020 г., когато цената е била около 10 000 щатски долара, с които може да се закупи употребяван Hyundai Elantra, вече може да ви донесе чисто нова Tesla Model 3 за 38 000 щатски долара и дори да ви останат допълнителни средства.
Все още не е ясно как Tesla ще управлява покупките на своите автомобили с биткойн. Ще определи ли цената в биткойни точно както определя цените в долари, евро или други местни валути във всяка държава? Отговорът на този въпрос все още е неясен, тъй като ръководството на Tesla не е коментира своите планове за ценообразуване в биткойни.

Обикновено цените на новите автомобили се променят през доста дълги периоди от време. Волатилността на биткойна обаче може да затрудни придържането към конкретна цена за определен период от време.

„Компанията не може да продава Model 3 за 35 000 долара за днес и 29 000 долара утре, това просто не е добър бизнес”, каза Даняал Рашид, ръководител на тематични изследвания в GlobalData, в имейл. „При биткойна колебанията от 10% до 20% в цената за броени дни не са необичайни“, добави още той.

С подобни проблеми се сблъскват и други места, които приемат биткойн за плащане.

Bitpay, например, е компания, която управлява биткойн трансакции между физически и юридически лица, които искат да купуват и продават продукти и услуги с помощта на криптовалутата. При тези трансакции биткойните на клиента обикновено се преобразуват в долари, след което се прехвърлят в банковата сметка на търговеца.

Очевидно има много артикули, които струват по-малко от един биткойн, който наскоро се търгуваше на около 46 000 долара. В тези случаи валутата ще трябва да бъде разделена на части, за да позволи плащане в по-малки и по-точни суми.

Но по-скоро хората могат да предпочетат да задържат биткойните си. Може да съжаляват, че са похарчили все по-ценните си биткойни за Model 3, като след някой и друг ден биткойнът може да струва достатъчно, за да купят Model S Plaid за 120 000 долара.

Поне автомобилите на Tesla държат добре стойността си, каза Ерик Ибара от Kelley Blue Book.

Продължението на материала може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!