Как Facebook се превърна в лошия герой на 2016 г.?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
137

Социалната мрежа показа и тъмната си страна през последните 12 месеца чрез цензура и желанието си да контролира прекалено голяма част от света
Снимка: stocksnap.io
Като социална мрежа Facebook има задачата да предлага на потребителите безкраен поток от спомени, снимки на приятели и новини от легитимни източници. Но през 2016 г. платформата се провали в някои отношения. Въпреки усилията си тя стана много по-политическа – една институция с много по-голямо влияние, отколкото някога се е очаквало. Тя влезе в ролята на лошия в момент, който по-скоро приличаше на антиутопичен филм, пише в свой анализ Mashable.
Компанията се насочи към разширяването на своята интернет империя, давайки ни възможност да надникнем в бъдеще, в което най-голямата социална мрежа в света управлява интернет достъпа на милиони (или милиарди), вместо да предаде тази задача на други. Същевременно Facebook реагира прекалено остро на коментарите, че функцията ѝ за актуални новини е манипулирана и спря да ползва хора за подбора им. Важни медии бяха цензурирани в платформата. Освен това Facebook позволи да се достигне до дезинформация и поява на множество фалшиви новини по време на изборите за президент на САЩ.
Но нека се върнем към началото на 2016 г. и да разгледаме подробно как точно се объркаха нещата.
През февруари към Facebook бяха отправени критики, чието ехо отекваше през останалата част на годината. Индийският телекомуникационен регулатор попари плановете на компанията да пусне своята интернет услуга Free Basics в страната. Идеята на Facebook e потребителите да получат безплатен достъп до ограничен набор от онлайн услуги, подбрани от нея.
Достъпът до интернет е станал човешко право, както твърди Марк Зукърбърг, а Free Basics може да помогне за предоставяне на онлайн достъп на много хора, които нямат такъв. Но може би Free Basics е неприятен опит на Facebook да ограничи свободния интернет, което да засили влиянието на социалната мрежа, така че тя да диктува начина, по който хората ще получават достъп и ще потребяват информация.
“Като се има предвид, че по-голямата част от населението предстои да се свърже с интернет“, пише телекомуникационният регулатор в критиката си към Free Basics, “позволяването на такива доставчици на услуги да определят начина на достъп би било еквивалентно на позволяването на доставчиците на телекомуникационни услуги да решават какво да бъде интернет преживяването на хората“.
Това изявление ясно показва какви може да са амбициите на Facebook. Социалната мрежа „винаги“ е оформяла начина, по който прекарваме времето си в интернет. Информацията, която достига до нас, е свързана с нейните алгоритми.
Желанието да стане по-влиятелна ярко изпъкна с появата на Free Basics, а темата излизаше на повърхността през цялата година отново и отново.
Цензура и антагонизъм
През 2016 г. Facebook се опитваше да ходи на въже между свободното и контролираното изразяване и успя да падне от него, при това неколкократно.
Примерите:
– Facebook временно спря излъчването на видео на живо, след прострелването на гражданин от полицай през юли, което беше показано чрез услугата ѝ. Мъж беше убит от представител на органите на реда в Минесота, а приятелката му засне всичко, предавайки го директно в социалната мрежа. Видеото е гледано милиони пъти и показа как смартфоните могат да помогнат на хората да държат под отговорност онези, които са на власт.
– Facebook бързо пусна отново функцията, посочвайки, че е имало технически проблем и затова е била спряна, а след това се „потупа по гърба“ сама за изграждането на „по-отворен и свързан свят“. Инцидентът ни напомни, че докато Facebook ни дава инструменти за комуникация, всичко, което създаваме в платформата ѝ, е обект на „бъгове“ и е модерирано. С други думи всичко се случва според условията на компанията.
– През август Facebook отстрани журналистите, които подбираха „Актуалните“ новини в услугата ѝ. Скоро след това в услугата започнаха да се появяват все повече фалшиви новини. Решението за премахването на хората дойде след оплаквания, че журналистите нарочно не са показвали новини за консерваторите в САЩ. Всичко това предизвика огромна дискусия. Реакцията на компанията беше да покаже, че е независима и е готова да предостави нужния баланс. Вместо това се стигна до появата на множество безполезни и фалшиви новини.
– През септември Facebook премахна култова снимка от войната във Виетнам, защото нарушава условията за ползване на услугата. Когато потребителите възнегодуваха, платформата върна фотографията и промени своите политики.
– През ноември в статия в New York Times Facebook беше обвинена, че е разработила инструмент, който ще помогне на китайските власти да цензурират информацията в списъка с новини – циничен начин, по който социалната мрежа се опитва да навлезе в азиатската страна. Няма нужда да обясняваме защо това не е добра новина, допълва Mashable в анализа си.
– През 2016 г. Facebook позволи напълно „фалшиви новини“ да достигнат до милиони хора. Недоброжелатели разбраха, че могат да спечелят от фабрикуването на истории в полза на Доналд Тръмп, докато вредят на Хилари Клинтън, а Facebook им даде платформа за всичко това. Смята се, че всичко това се е отразило на изборите за президент на САЩ през ноември. Facebook започна да работи с трети страни, които да проверяват информацията – ход, който беше по-скоро „след дъжд качулка“.
Възможност за растеж
Всички тези проблеми очертаха една основна идея: Facebook иска да е продукт за всички. Тя има над 1 млрд. потребители, но социалната мрежа знае, че има още 6 млрд., до които иска да достигне.
Free Basics е една част от плана ѝ да се добере до тях. Игрите, които играе със списъка с новини – създавайки хаос, измъквайки се от отговорност и отговаряйки неясно на критиките, са друга част от стратегията.
Никога досега не е имало комуникационен инструмент като Facebook, а компанията съвсем естествено възнамерява да расте още и още. Няма спор, че тя има и добра страна и може да бъде влиятелна и в този план. На фона на всички тези проблеми през годината, тя използва изкуствен интелект, чрез който да описва снимки за слепи хора например.
Но представянето на Facebook през годината ни научи на нещо и то е, че влиянието на социалната мрежа трябва да бъде непрестанно гледано под лупа, тъй като потенциалът за нанасянето на вреди е не по-малко голям.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!