JPMorgan: 146 хил. долара за биткойна са възможна дългосрочна цел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
88

Излизане от златото като „алтернативна“ валута предполага голямо повишение за биткойна в дългосрочен план, посочват от банката

Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът има потенциала да запази ръстовете в стойността си в дългосрочен план, продължавайки да се конкурира със златото за инвестиционните потоци, прогнозират от JPMorgan Chase & Co.

Пазарната капитализация на биткойна от около 575 млрд. долара ще трябва да се увеличи 4,6 пъти – теоретично до цена на криптовалутата от 146 000 долара – за да отговори на общите инвестиции на частния сектор в злато, посочват стратезите на банката в бележка. Но тази прогноза ще зависи от това дали волатилността на биткойна ще се приближи до тази на златото, за да окуражи повече институционални инвеститори – процес, който обаче ще отнеме известно време.
„Излизане от златото като „алтернативна“ валута предполага голямо повишение за биткойна в дългосрочен план“, посочват стратезите, цитирани от Bloomberg. Но „сходство във волатилността между биткойна и златото е малко вероятно да се случи бързо и според нас е многогодишен процес“, се казва още в бележката.
„Това предполага, че теоретичната ценова цел от над 146 000 долара на биткойна трябва да се смята като дългосрочна цел и по тази причина неустойцива ценова цел за тази година“, казват от JPMorgan.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализаци се сви със 17% в понеделник, което бе и най-големият ѝ спад от март насам, след като проби над прага от 34 000 долара. Спадът за пореден път напомни за волатилността на биткойна, чиято цена се увеличи с над четири пъти през последната година.

Към 12 ч. българско време биткойнът поевтинява с 1,6% до 31 231,98 долара

За момента от JPMorgan виждат някои пречки пред цената на биткойна, като натрупване на спекулативни дълги позиции и увеличаване на инвестиционните портфейли с малки обеми биткойни.

„Макар че не можем да изключим възможността настоящата спекулативна мания да се разрасне, тласкайки цената на биткойна нагоре към консенсусния диапазон от между 50 000 и 100 000 долара, вярваме, че подобни ценови нива ще се окажат неустойчиви“, посочват от JPMorgan.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!