Извънредни избори във Франция след победата на Марин Льо Пен в изборите за ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
29

Президентът Еманюел Макрон изненада Франция, когато обяви извънредни парламентарни избори след като центристкият му алианс беше победен от крайнодясното движение на Марин Льо Пен на европейските парламентарни избори.

Предварителните резултати показаха, че РН (Rassemblement National) на Льо Пен е спечелил 31.5% от гласовете, сравнени с 14.5% за центристкия алианс на Макрон. Льо Пен поздрави избирателите и обяви, че това е само началото.

Макрон обяви, че първият тур на парламентарните избори ще се проведе на 30 юни, а вторият тур на 7 юли. Това е изключителен ход от страна на Макрон, който може да доведе до ситуация на съжителство с премиер от друга партия.

Целта на извънредните избори е да се прекратят политическите спорове в парламента и да се изясни посоката на страната. Макрон заяви, че вярва, че вотът ще помогне за успокояване на дебатите и постигане на яснота.

Това решение дойде след като Льо Пен и нейната партия РН постигнаха значителна победа, което може да даде тласък на амбициите й да наследи Макрон като президент през 2027 г. В предишните избори за Европейски парламент през 2019 г. РН спечели 23.3% от гласовете.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!