Израел премахва Грета Тунберг от учебната програма заради антиизраелска публикация

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
58

Грета Тунберг

Публикация на Грета Тунберг в социалната мрежа X (бивш Туитър) стана причина за бурна реакция от страна на властите в Израел.

В проблематичния пост известната шведска екоактивистка призова за свобода на палестинците. Израелските власти решиха, че Тунберг вече не е модел за подражание и няма място в учебната програма на израелските ученици. Изказването на шведката в X предизвика реакция и от повече от 100 екологични лидери, които подписаха отворено писмо до Тунберг.

 

“Седмица 270. Днес стачкуваме в знак на солидарност с Палестина и Газа. Светът трябва да говори и да призове за незабавно прекратяване на огъня, справедливост и свобода за палестинците и всички засегнати цивилни”, казва в публикацията си в X Тунберг.
От писмото на екоактивистите, адресирано до Тунберг, става ясно, че те са „дълбоко наранени, шокирани и разочаровани от публикациите ѝ за Газа“. Според тях тя трябва “отново да погледне зверствата, извършени от Хамас”.

Официалнта позиция на израелските власти също не закъсня.

“Хамас е терористична организация, отговорна за убийството на 1400 невинни израелци, включително деца, жени и възрастни хора, и е отвлякла над 200 души в Газа”, заявиха от министерството на образованието на Израел в отговор на публикацията на климатичната активистка.

“Тази позиция я дисквалифицира от това да бъде образователен и морален модел за подражание и тя вече не отговаря на условията да служи като вдъхновение и възпитател на израелските ученици”, изтъкнаха още от министерството.

“Грета Тунберг е най-известният климатичен активист в света днес”, отговори Адам Тева В’Дин – израелският съюз за опазване на околната среда.

Според организацията позицията на шведската активистка е “едностранчива и непоследователна”. От Адам Тева В’Дин намират публикацията на Тунберг като абсолютно безразличие към “жестоките действия, причинени на израелски граждани и отвличането на стотици хора”.

“Грета вече не е модел за подражание за нас в контекста на изменението на климата. Имаме много други фигури, в които да се взираме”, продължава изявлението на израелските еколози.

Отговорът на медиите в Израел дойде през видео, продуцирано от “Israel’s story” и публикувано в X от “The Jerusalem Post”.

В него Тунберг изнася речта, която я направи известна, осъждайки световните лидери, че не правят достатъчно за борбата с глобалното затопляне. Докато звучат думите ѝ обаче, виждаме изображения на жертви на войната в Израел и снимки от нападението на Хамас.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!