Израел изтри видео, което трябваше да докаже, че болницата в Газа е била ударена от палестинците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
33

Има разминаване от 40 минути, за което Израел не даде логично обяснение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел задълбочи още повече объркването около трагичния инцидент в ивицата Газа, при който стотици цивилни загубиха живота си в болница „Ал Ахли“.

Палестинските власти твърдят, че най-малко 500 цивилни (сред които много деца) са били убити при ракетен удар от страна на израелските въоръжени сили. Израел, от своя страна, обвинява терористичната групировка „Ислямски джихад“ за експлозията. Към момента няма независимо разследване с ясни резултати кой стои зад това военно престъпление.

Израел обаче на няколко пъти променя официалната си версия. Първо служител от екипа на Бенямин Нетаняху обяви, че израелските Военновъздушни сили са ударили болницата, но минути по-късно изтри поста си в социалните мрежи. След това два официални израелски акаунта – на Държавата Израел и на израелския посланик в САЩ – публикуваха видео, което трябваше да докаже, че палестинците сами са ударили болницата. Но и тези „доказателства“, по необясними причини, бяха изтрити.
Кадрите трябваше да послужат като доказателство, че фаталната ракета е била изстреляна от Газа, а не от Израел. Големият проблем е, че според часовника на камерата те са били заснети 40 минути след експлозията в болницата, пише Newsweek. Разследващ журналист на „Ню Йорк Таймс“ оспори точността на кадрите с експлозията, използвани от Израел, и времевите маркери в тях, заради което туитовете бяха премахнати без обяснение.

Объркването се увеличи дори повече, след като Въоръжените сили на Израел обявиха, че те не са публикували такъв видеоклип, а той е бил пуснат от Министерство на външните работи на еврейската държава.

Саудитска Арабия и Турция са сред страните, които обвиниха Израел за кървавата атака по цивилни цели. Американският президент Джо Байдън, който е на посещение в Израел, обвини палестинските бойци за атаката. Според GeoConfirmed ракетата е била изстреляна от палестинските военни.

Съгласно Женевските конвенции болните и ранените, както и медицинският персонал, болниците и подвижните медицински съоръжения, са защитени по време на война. При никакви обстоятелства те не могат да бъдат обект на нападение, а атаките към тях би следвало да се разглеждат като военно престъпление.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!