Излагация: Британски лорд опита да укрие 186 милиона паунда данъци

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
346

Сър Алън Шугър стои зад популярното тв шоу “Чираци”

Съвместно разследване на “Сънди таймс” и на Бюрото за разследваща журналистика изнася сведения, че добре познатият и в България британски бизнесмен сър Алан Шугър, който стои зад популярното телевизионно шоу “Чиракът”, се е опитал да се представи като небритански гражданин, за да избегне плащането на 186 милиона паунда данъци.

Алан Шугър, който е член на Камарата на лордовете, е възнамерявал да не плаща в Обединеното кралство данъка върху един от най-големите дивиденти в корпоративната история – 390 милиона паунда, които той е получил от своята компания през данъчната 2021-2022 година. Разследването показва, че той се е опитал да убеди властите, че всъщност не е бил базиран във Великобритания по това време и не трябва да плаща данък върху печалбата. 76-годишният лорд Шугър е твърдял, че отговаря на условията за непребиваване в страната, което означава, че е “човек, който не живее във Великобритания и прекарва на Острова не повече от 90 дни в годината”.

Факт е, че той е прекарал месеци в Австралия като домакин на тамошната версия на “Чиракът”, но това не е било достатъчно. Разбирайки затрудненото си положение той си е взел “необясним” отпуск от парламента от януари до юни миналата година, но не е знаел, че като член на Камарата на лордовете той автоматично се води пребиваващ в Обединеното кралство. Той е бил известен, че трябва да плати пълната сума от 186 милона паунда данъци.

Бизнесменът обвинява своите данъчни съветници за пропуска и предприема действия срещу тях, за да възстанови “загубите си”. “Сънди таймс” пише обаче, че фактът, че лорд Шугър е бил готов да напусне Камарата на лордовете, за да промени данъчния си статут, ще повдигне деликатни въпроси, доколко той въобще е бил ангажиран с парламентарните си задължения, което вероятно важи и за много други представители на институциите.

Източник: БНР
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!