Излъга ли Китай? Мъж от Англия се разболява от COVID-19 още през декември

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
246

Дъщеря му развива симптоми няколко седмици по-рано

 

Снимка: БГНЕС
Още от началото на пандемията Китай твърди, че коронавирусът се е появил в края на декември. Много учени обаче се съмняват в това, а една аутопсия във Великобритания доказва, че Китай навярно лъже за началото на пандемията.

Според властите в азиатската държава, коронавирусът плъзнал от пазар в Ухан малко преди Коледа. Няколко дни по-късно, на 31 декември, властите в страната информират СЗО за случващото се. Но 84-годишният Питър Атууд от Кент проявил първите симптоми на COVID-19 на 28 декември. Дъщеря му се разболяла две седмици по-рано.

46-годишната Джейн Бъкланд казва, че смъртта на баща й предполага, че вирусът е циркулирал във Великобритания още през ноември. “Ако Китай не беше излъгал целия свят и не бе крил пандемията толкова дълго, то много животи щяха да бъдат спасени”, казва тя пред MailOnline.

Питър дори не е пътувал извън Великобритания. Той издъхва на 30 януари – месеци преди Англия да обяви първия си заразен с коронавирус на 5 март. Докторите били озадачени от състоянието му и първоначално мислели, че възрастният мъж е починал от заболяване на белите дробове, вероятно причинено от асбест. За това медицинските лица трябвало да се консултират със съдебен лекар.

Аутопсията му обаче показва друго – коронавирус в белодробната му тъкан. Съдебният лекар в Кент прави заключението, че Питър е починал от “инфекция от COVID-19 и бронхопневмония”.

Дъщеря му Джейн също твърди, че се е разболяла от коронавирус на 15 декември. Баща й развил сухата кашлица на 28 декември – една седмица след като първите случаи са регистрирани в Ухан според китайското правителство. Питър е приет в болница на 7 януари, след като кашлицата му се влошила.

СЗО идентифицира коронавируса на 8 януари, а първият човек в Китай, болен от COVID-19, издъхва на 11 януари. Първата смърт от вируса в Европа е регистрирана чак на 15 февруари, когато 80-годишен китаец умря във Франция.

По публикацията работи: Нели Христова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!