Изкуственото осветление помага за намаляване на вредните емисии от добитъка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

/ iStock/Getty Images

Експерименти във Великобритания установиха, че изкуственото осветление може да отдели замърсителите на околната среда от оборския тор, съобщи Би Би Си.

Технологията представлява изстрелване на плазма върху суспензията за разграждане на токсичния амоняк и метана, който влияе върху климата.
Изкуственото осветление всъщност е сноп материя с толкова висока температура, че електроните се отделят от атомите и молекулите се разпадат. Така амонякът се разгражда до чист азот, който се абсорбира в оборския тор.

Според независими оценки на експерти от консултанска компания ADAS с технологията амонякът от екскрементите на добитъка намалява с 90 на сто, а метанът – с 99 на сто.

Ако технологията се окаже достъпна, тя ще помогне за справяне с климатичните промени, ще промени миризмите в районите около фермите и е възможност дори за справяне с проблема с мръсния въздух в градските райони.
dariknews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!