Изключително голяма липса на медицински специалисти у нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

“Критично е нивото на липса на медицински специалисти. На 100 излизащи от системата идват 73, които могат да ги заместят при това вече сложно положение“, обяви Петя Недкова от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Тя обясни, че една трета от медицинските сестри са в пенсионна възраст, а друга една трета след 5 години трябва да се пенсионират.

“Задължително трябва да се спре с издаването на лицензии за нови и нови болници независимо от това кой колко средства смята да инвестира там, тъй като няма работна ръка. Няма медицински специалисти, които да обслужват пациентите, които биха дошли в тези болници“, каза още тя пред bTV.

Недкова добави, че от 10 г. от бранша предупреждават за това, което се случва в момента.

“Тази липса е при всички кадри. Няма акушерки, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти. Всички липсват от системата. Никой не ни чува, а стъпките са ясни, които трябва да се случат. Ние сме ги описали многократно, дали сме ги на всички институции от президента през законодателната власт“, каза още тя.

Според Мая Илиева, която е лице на протестите, условията на труд трябва да се променят.

Данните от актуално проучване на “Индекс на болниците“ показва, че 80% от анкетираните медицински сестри и акушерки са готови да излязат на протест. Близо 70% от анкетираните специалисти по здравни грижи получават между 800 и 1600 лева на месец. Голяма част от тях посочват, че в болниците, където работят, не са постигнати минималните заплати по колективния трудов договор.

Мая Илиева обясни, че на места има договорени по-добри условия на труд, но трябва още да се работи в тази посока. Тя бе категорична, че няма да изостави професията си на медицинска сестра.
plovdiv24.bg

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!