“Изиджет” обяви, че навлиза в ерата на електрическите самолети

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
241

Британската нискоразходна авиокомпания “Изиджет” (easyJet) обяви, че в рамките на следващите 10 години може да започне полети на кратки разстояния, за които ще използва самолети с електрически двигатели.
През март превозвачът съобщи, че ще си партнира с американския стартъп “Райт илектрик” (Wright Electric) в разработването на електрически пътнически самолет с обсег до 540 километра. С такава машина би могло да се обслужват около 20% от сегашните дестинации на “Изиджет”.
Компанията обясни, че решението е част от стратегията ѝ да намали емисиите от въглерод и азот в авиационния сектор по примера на усилията в автомобилния и железопътния транспорт. “За пръв път индустрията ни може да предвиди едно бъдеще, което не е изцяло зависимо от самолетното гориво и вредните му емисии”, обясни Каролин Маккол, главен изпълнителен директор. “Ние можем да бъдем част от всичко това и въпросът вече е не “дали”, а “кога” ще полетят електросамолетите за къси разстояния.”
В момента компанията си е поставила за цел до 2022г. да намали с 10% емисиите на изминат с превозван пътник километър като използва енергийно по-ефективни самолети от типа на новия A320neo на “Еърбъс”. Засега в самолетния парк има само две, но до 2022г. трябва да бъдат доставени още 96 такива машини.
Понеже горивото е голям разход за авиокомпаниите, имена като Lufthansa, Air France-KLM и Virgin Atlantic също търсят негови алтернативи.
“Еърбъс” разработва електрически самолети и двуместният му модел E-Fan успя пред 2015г. да прелети Ламанша. Но компанията прогнозира навлизането първо на хибридни самолети до момента, в който акумулаторите станат достатъчно леки, за да има изцяло електрически машини.
“Изиджет” си партнира и с френската “Сафран” (Safran) в изпитанията на система за маневриране на самолетите по пистата, от която не излизат никакви вредни за атмосферата емисии. Електрически влекачи ще бъдат въведени скоро на летище “Гатуик”. Това може напълно да премахне употребата на въглеродни горива и шума от дейността ни на летищата, коментира Питър Дъфи, ръководител на търговските операции на “Изиджет”.
Дъфи напомня, че “вече виждаме градове и държави да говорят за забрана на дизелови двигатели с вътрешно горене – нещо немислимо съвсем доскоро”. “С напредването на технологиите се променят и нагласите и амбициите на хората и започваш да виждаш възможности, които са ти убягвали, а това е наистина вълнуващо.”
“Бритиш еъруейз”, например, обяви тази седмица, че вече използва дистанционно управлявани влекачи за отделяне от летищните “ръкави” на самолетите ѝ, използвани на къси разстояния.
“Райт илектрик”, с която си партнира “Изиджет”, смята, че е възможно в рамките на 10 години да създаде пътническ исамолет за поне 120 души. В компанията прогнозират, че до 20 години всеки полет на късо разстояние ще е с електросамолет, който ще е 50% по-тих и 10% по-евтин за купуване и експлоатация.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!