Иван Гешев предупреди да се готвим за военно положение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
187

Автор: Диляна Панайотова

Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Това заяви в правна комисия главният прокурор Иван Гешев, който дойде в Народното събрание по време на обсъждането на закон за мерките по време на извънредното положение.

Времето ни изтича като пясъчен часовник, ако вече не е изтекло, посочи той и предупреди, че ще повторим сценариите на пострадалите европейски страни.

Иван Гешев дори смята, че ще стигнем до военно положение. Ситуацията се променя с часове, притеснен е обвинител номер едно. Ситуацията у нас напомня Италия. Затова и според него законът днес е закъснял, а утре ще е безсмислен.
Икономиката е за хората, заяви главният прокурор: Държава се възстановява, но човешките животи не се възстановяват.

Главният прокурор настоя за радикални мерки. Трябва да се мине в режим на почти военно положение, настоя Иван Гешев. Банско да бъде поставен под карантина, иска още той.

Не ни трябват допълнителни проблеми, сподели главният прокурор. Сега било време да се спре с политиканстването. Меко казано сме в извънредна ситуация, смята Иван Гешев. Да се вземат адекватни и радикални мерки, настоя той. Това е начинът за спасяването на нацията, каза още главният прокурор.

Времето за говорене свършва, закъсняваме с действията, подчерта главният прокурор.

Социалистът Крум Зарков посочи, че дилема здраве или бизнес няма. Не можем да питаме хората дали предпочитат да гладуват или да боледуват, изтъкна червеният депутат. Няма спор от необходимостта от крути мерки, зави още той. Никой закон сам по себе си не може да спре разпространението на вируса, отсече червеният депутат. Държавата се снишава и голямата цена на кризата ще се плати от хората, предупреди Зарков.

Той настоя правна комисия да изготви качествен закон за мерките при криза. Червените са против предлаганите мерки и между двете четения ще предложат свои идеи. Няма нужда да се инатим, настоя социалистът.

ДПС ще подкрепят законопроекта, но ще предложат и свои идеи. Хамид Хамид дори обеща по-фрапиращи мерки. Те ще се отнасят за хитреците, както стана ясно от думите му. В криза сме, изтъкна Красимир Ципов от ГЕРБ. Трябвало да се предотвратят последиците от кризата, по думите му.

Припомняме, в петък миналата седмица Народното събрание гласува предложеното от Министерски съвет извънредно положение за срок от един месец 13 март – 13 април във връзка с опасността от разпространение на коронавирус в страната. От тогава се въвеждат и допълнителните мерки. Също така миналата седмица бяха предложени и наказателни мерки – затвор и глоба – за неспазващите карантината.

Към 17 март сутринта потвърдените положителни проби за коронавирус в страната достигнаха 67. Смъртните случаи вследствие на заразата са два.
news.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!