Историята на Международния ден на жената на 8 март

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
60

Международният ден на жената, отбелязван на 8 март, има богата история, която се простира назад в началото на 20-ти век. Този ден възниква в контекста на индустриализацията и икономическата експанзия, които довеждат до протести и движения за правата на работниците, включително и на жените работници.

Първите манифестации за Международния ден на жената се провеждат в началото на 1900-те години в Северна Америка и Европа. През 1908 г. 15,000 жени маршируват през Ню Йорк, настоявайки за по-кратко работно време, по-добри заплати и право на глас. Следващата година, в 1909 г., Социалистическата партия на Америка обявява първия Национален ден на жената, който се отбелязва последната неделя на февруари.

Международният аспект на празника се засилва през 1910 г., когато на Международната социалистическа конференция в Копенхаген, Клара Цеткин, виден лидер на женското движение, предлага идеята за отбелязване на Международен ден на жената. Предложението е прието единодушно от повече от 100 жени от 17 страни, представляващи социалистически, комунистически и работнически организации. Така празникът е установен за отбелязване на борбата за женски права и за международна солидарност сред жените.

Първият Международен ден на жената се отбелязва през 1911 г. в Австрия, Дания, Германия и Швейцария на 19 март, като включва митинги и манифестации с участието на над един милион души, които настояват за правото на жените да гласуват, правото на работа, професионално обучение и на равни условия на труд.

Следващите години видяха разширяването на празника в други страни и контексти, като се превърна в симбол на борбата за равенство, справедливост, мир и развитие. През 1975 г., което Обединените нации обявяват за Международна година на жената, ООН официално признава 8 март като Международен ден на жената, което допълнително засилива значението и обхвата на празника на глобално ниво.

Днес Международният ден на жената се отбелязва по целия свят чрез различни събития, кампании и инициативи, които имат за цел да насочат вниманието към постиженията на жените във всички сфери на живота, както и към продължаващите предизвикателства, пред които са изправени в борбата за равенство и справедливост.

 

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!