Искат да свалят паметник на Ганди – и той се оказа расист

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
210

Снимка: уикипедия

 

 

Протестиращи под лозунга ” Black lives matter” във Великобритания поискаха да бъде свалена статуята на лидера на индийското националноосвободително движение Махатма Ганди (1869-1948), инсталирана в град Лестър. Според информационна агенция ПТИ, съответната петиция вече е събрала повече от 5 000 подписа, предава БГНЕС.

Движението за събаряне на паметници, свързано, според протестиращите, с идентичността на “расисти и търговци на роби”, засегна и Индия: имигранти от тази страна подкрепиха петиция за събарянето на паметника на бившия британски премиер Чърчил (1874-1965), който, както е известно, е служил като офицер в британска Индия. Те също така инициираха петиция за събарянето на две статуи на “завоевателя на Индия” полковник Робърт Клайв (1725-1774) в Шрусбъри и Лондон. Искането обаче за премахване на паметника на Ганди, който протестиращите нарекоха „расист“, дойде като изненада за живеещите във Великобритания индийци. Докато привържениците на движението BLM в Лестър все още събират подписи, в Лондон вече започнаха да действат: надписът „расист“ вече се появи на статуята на Ганди в британската столица.
Статуята е поредната във Великобритания, взета на мушка от активисти от протестите срещу расизма във връзка с убийството на чернокож американец в Минеаполис при задържането му от полицията. Британката Кери Пангулиер от град Дарби в Средна Англия започна събирането на подписите за премахването на статуята на Ганди в Лестър. Именно тя определя за „расист и фашист“ духовния водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната В онлайн петиция индийският борец за независимост е наречен “фашист” и “сексуален хищник”. Причината са откъси от писма на Ганди, които той е писал от Африка. Дейностите на Ганди са тясно свързани с този континент – той е живял в Южна Африка повече от 20 години, където започва политическа дейност, формира идеята за постигане на независимост с ненасилствени средства и дори основава общността „Фермата на Толстой“ (Ганди се възхищава на идеите на руски писател). Той пише писма от там, много от които са публикувани. Сега обаче внимателни читатели на личната кореспонденция на Махатма откриват, че в нея се срещат фрази като „примитивни кафри (африканско племе)“, „диви африканци“ и т.н. Цитатите, често извадени от контекста, се оказват достатъчни, за да се обвини Ганди в расизъм. Статуята на Махатма Ганди в Лестър е открита на 26 юни 2009 г. В събота вечерта около нея бе оформена жива верига. „Позорно е, че хора отправят заплахи срещу тази статуя и организират петиция за премахването й“, коментира бившият депутат от Лестър Кийт Ваз. „Тази статуя е символична за нашия град – именно Махатма Ганди вдъхнови Мартин Лутър Кинг и Нелсон Мандела. Той бе миротворец и промени живота на милиони хора и да го обвиняват в расизъм е позорно. Онези, които опитват да й навредят, трябва да понесат пълната сила на закона“. Петицията беше приета. Общинският съвет на Лестър заяви, че документът ще се разглежда като част от по-широк преглед на статуите на града, имената на улиците и образователните институции, който се провежда в цяла Великобритания, за да се идентифицират онези, които напомнят за британската търговия с роби и колониалното минало.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!