Институтът за фискални изследвания предупреждава, че обещанията за данъчни облекчения може да се наложи да бъдат отменени

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
52

„Намаляването на данъците днес увеличава риска от повишаване на данъците или намаляване на разходите утре“, предупреди Институтът за фискални изследвания (IFS). Те изразиха загриженост, че намаленията на данъците без ясна стратегия за дългосрочно финансиране могат да доведат до фискално обвързване.

Министерството на финансите от своя страна заяви, че очаква икономическият растеж да осигури устойчиво финансиране в бъдеще. Въпреки това, IFS призова и лейбъристите, и консерваторите да бъдат „честни“ относно необходимостта от повече публично финансиране, особено ако имиграцията спадне.

IFS, като водещ икономически анализатор, подчерта, че е лесно да се обявят намаления на данъците, но е важно да се обмисли какво държавата ще спре да финансира или какви данъци ще се повишат в бъдеще. Отчетът на института подчертава, че намаляването на дълга към БВП ще бъде особено трудно в бъдещите парламенти.

Канцлерът Джеръми Хънт е подчертал, че неговите данъчни политики не са предназначени да бъдат „угодни на тълпата“, а имат за цел да стимулират икономиката. Той е заявил, че страните с по-ниски данъци имат по-динамични икономики, намеквайки за намаляване на данъците в бъдещите бюджети.

Въпреки това, Обединеното кралство се сблъсква с рекордно висока данъчна тежест, като същевременно преживява криза на разходите за живот. Инфлацията е достигнала двуцифрени нива, което създава допълнителни икономически предизвикателства.

IFS също така подчертава, че намаляването на имиграцията, което и двете основни партии обещават, може да доведе до нужда от значително увеличение на публичното финансиране, особено в сферата на социалните грижи. Това може да има сериозни последствия за висшето образование и други области, които зависят от имигрантския труд.

Министерството на финансите обаче остава оптимистично, заявявайки, че съкращаването на инфлацията и намаляването на дълга като дял от икономиката са довели до поворотна точка, която позволява данъчни облекчения за работещите. Те подчертават, че икономическият растеж е ключът към устойчиво финансиране на обществените услуги в бъдеще.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!