Индиец възстановява Остиндийската компания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1404

Индийският предприемач Санджив Мета ще възстанови през август легендарното име на Остиндийската компания (East India Company)

– един от най-мощните символи на британския имперски меркантилизъм, получила право дори на собствена армия и валута.

Според “Файненшъл таймс” Мета ще използва името като потребителски бранд, като ще започне с луксозен магазин за храни в лондонския квартал “Мейфеър”. Първоначалната му инвестиция е 12 млн. паунда, служителите са 35, а плановете за първата година са да бъде достигнат оборот от 6 млн. паунда. Засега има осигурена сделка и за доставки в японска търговска верига, както и намерения да навлезе във високия търговски сегмент на САЩ.

Индиецът натрупва благосъстояние от продажбите на едро на чай в Русия и на потребителски стоки в Индия. Днес той се опитва да използва романтичната, макар и противоречива, представа за ролята на национализираната през 1874 г. Остиндийска компания и да разшири бранда към алкохолни напитки от времената на Британската империя като джин&тоник и индийска бира.

“Същността на този бранд е в историите, които могат да се разказват за него, както и способността му да свързва хората по цял свят”, казва Мета.

Остиндийската компания се ражда в далечната 1600 г. с разрешително за търговско партньорство, издадено от кралица Елизабет Първа. Век и половина по-късно начинанието се е разраснало до първата в историята мултинационална компания, която контролира голяма част от Индия и прибягва до военна сила, за да налага търговските си монополи и да трупа огромно богатство. В апогея си компанията обхваща около 20% от населението на света. На нея се приписва и пленяването на диаманта Koh-i-Noor, вграден в британската корона, който Индия иска да й бъде върнат.

48-годишният Мета обяснява пред “Файненшъл таймс”, че не е чувал критики от сънародниците си за това, че през 2005 г. е купил Остиндийската компания.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!