Facebook може да отложи борсовия си дебют за 2012г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
650

Социалната мрежа Facebook най-вероятно ще отложи излизането си на борсата за 2012 г.,

за да има време да привлече повече потребители и така да увеличи приходите си. Това твърдят анонимни източници на “Блумбърг”, запознати с плановете на американската компания и нейния основател Марк Зукърбърг.

Според източниците Зукърбърг ще отложи превръщането на Facebook в публична компания за 2012 г., но си запазва възможността да изкара дружеството на борсата по всяко време. В рамките на повече от година компанията ще се опита да увеличи потребителската си база и да направи отчетите си още по-апетитни за потенциалните инвеститори.

Евентуалното първично публично предлагане на Facebook е една от най-коментираните теми на Уолстрийт поне от година. Социалната мрежа вече има над 500 млн. потребители, което предполага значителен потенциал за приходи от реклама.

В бизнес модела си Facebook e включила дори собствена валута – т.нар. кредити, които потребители купуват с реални пари. Засега Зукърбърг не е посочил конкретен срок, в който възнамерява да изкара Facebook на борсата. Неговото становище е, че компанията ще стане публична, когато в този ход “има логика”.

А интерес към Facebook определено има. По данни на платформата за търговия на неликвидни финансови инструменти Second Market акциите на Facebook са най-търгуваните книжа на непублична компания през второто тримесечие на годината. Според статистиката собствениците на тези акции – обикновено служители на Facebook, но и инвестиционни компании и фондове – са генерирали 64% от целия оборот на Second Market за второто тримесечие, който надхвърля 50 млн. долара.

Според оценката на Second Market цената на една акция на Facebook е вече 60 долара (в края на първото тримесечие е била 50 долара). Това дава приблизителна пазарна капитализация на Facebook от 25 млрд. долара, посочват от Second Market. Това число е по-голямо от пазарната капитализация на големи интернет компании като Yahoo!.

Данните на Second Market показват, че над 37% от потребителите на платформата за търговия с акции на непублични компании са проявили интерес към инвестиции във Facebook.

Като цяло интернет компаниите са най-привлекателните непублични дружества за инвеститорите – след Facebook най-голям интерес събират Zynga (компанията, която разработва популярната онлайн игра Farmville), социалната бизнес мрежа LinkedIn, системата за микроблогинг Twitter и други популярни компании като Pandora и Yelp.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!