Имущество, придобито чрез престъпление, най-често се криело чрез замяна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
588

Хитът при скриването на имущество, придобито от престъпна дейност, е извършването на замени,

заяви в интервю за в. “24 часа” шефът на комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев.

Наскоро престъпник, за да запази от нас имуществото си, е заменил 10 декара лозов масив срещу една ютия “Тефал”, посочва Кушлев. Той замени в официална сделка при нотариус масив в апетитен район срещу една ютия. Човекът, който получава ютията, естествено е доверен човек на престъпника,  допълва шефа на комисията.

При друг случай мафиот е заменил парцел от 7-8 декара земя близо до морето срещу дървен гардероб. Съществува и случай на заменен много скъп имот за един хладилник. И всички тези замени са минали през нотариус, подчертава Кушлев.

По думите му лицата, които са разследвани от комисията, добре знаят, че ако направят дарение на имущество, законът позволява тя лесно да го запорира и отнеме. За това се опитват да маскират дарението като замяна. Правят го най-често, преди да сме започнали да ги разследваме, обяснява Стоян Кушлев.

Сред другите методи, използвани от престъпниците, са банковите трансакции. С тях се да ни убедят, че парите, които искаме да им конфискуваме, не са мръсни, а са получени като заем. За целта едната му фирма отпуска заем на другата. И само след няколко часа парите се връщат в първата, . Реално нищо не е станало и ние успяваме да го докажем, като направим проверките в банката, обяснява Кушлев.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!