Бенямин Нетаняху: Турция пренебрегна предупрежденията на Израел за флотилията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
391

Премиерът на Израел Бенямим Нетаняху заяви в понеделник, че Турция е пренебрегвала предупрежденията и

призивите “на най-високо ниво”, които Тел Авив й е отправил няколко дни преди 31 май.

В малките часове на 31 май израелски командоси нападнаха с хеликоптери хуманитарна флотилия с турски кораби, която се опитваше да пробие блокадата на управляваната от ислямисткото движение “Хамас” ивица Газа. При сблъсъка загинаха деветима пропалестински активистки от турски произход. Израел твърди, че командосите са открили огън срещу активистите едва след като са били нападнати с ножове, пистолети и тояги.

Израелският премиер е първият свидетел, който дава показания пред базираната в Израел комисия. В нея има двама чуждестранни наблюдатели.

“Надявам се, че вашето разследване ще докаже, че Държавата Израел и Министерството на отбраната са действали в съответствие с международното право и израелските командоси са показали на “Мармара” (плаващия под турски флаг кораб “Мави Мармара” – бел. ред.) изключителна смелост в изпълнение на тяхната задача и защитавайки се от явна смъртна опасност”, заяви Нетаняху.

Премиерът заяви, че още от 14 май неговият кабинет е бил в контакт с високопоставени представители на Турция с цел да се предотврати сблъсък. “Контактите продължиха до навечерието на деня, преди флотилията да доближи брега на Газа”, заяви Нетаняху.

“Независимо от продължителните ни дипломатически усилия турското правителство не предотврати опита на “Мармара” да наруши морската блокада.”

Агенция “Ройтерс” коментира, че това е най-категоричното публично изявление на Нетаняху за провалената задкулисна дипломация.

Инцидентът предизвика остра международна реакция срещу действията на Израел и рязко влоши отношенията между двата близки навремето съюзници Турция и Израел. Под силния международен натиск Израел облекчи блокадата на управляваната от “Хамас” ивица Газа.

Освен израелската комисия инцидентът се разследва от още две комисии. Утре ще заседава за първи път комисията, създадена от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и оглавявана от бившия премиер на Нова Зеландия Джофри Палмър. В нея участват по един представител на Израел и Турция.

Второ разследване се води от комисията на ООН по правата на човека. В нея не участват израелски представители.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!