Имотният пазар в Лондон усеща бремето на Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1024

Стимули като безплатни коли и кредити за Uber може да не са достатъчни, брокери предупреждават за мрачно бъдеще
Снимка: Архив Ройтерс

Brexit дава своето отражение върху процъфтяващия някога имотен пазар в Лондон, пише Wall Street Journal.

Годините на бърз растеж на цените направи жилищата в британската столица едни от най-скъпите в света и привлече чуждестранни инвеститори, желаещи да яхнат вълната на растящите цени.
Сега, когато несигурността обхваща цялата икономика заради планираното през пролетта излизане на Великобритания от Европейския съюз, пазарът се преобръща и някои брокери предупреждават, че го очаква нерадостно бъдеще.
„Мисля, че навлизаме в най-мрачния час за жилищния пазар“, казва боркерът Хенри Прайър.

Политическата несигурност подлага пазара под натиск в последните повече от две години, но сега Brexit се превръща в основно притеснение. Близо две трети от брокерите, участвали в допитване на компанията за анализ на данни LonRes, заявили, че несигурността около Brexit ще окаже най-голямо влияние върху търсенето в идните 12 месеца.

Макар че тези сили окриляват предприемачи и инвеститори, те не помагат за успокояването на опасенията на много лондончани за достъпността на жилищата. Премиерът Тереза Мей определи ситуацията като жилищна „криза“.

Въпреки намаляването на цените голяма част от новото строителство остава доста под възможностите на средностатистическия купувач. Вихреният ръст на цените утихна от 2016 г. насам, но по-широкият пазар все още не е регистрирал спадовете в луксозния сегмент.

Сред проектите, които пострадаха от слабите продажби, бяха известната кула Centre Point в квартал Сохо, която беше превърната в ултралуксозна жилищна сграда. Към края на октомври половината от апартаментите остават непродадени, а строителната компания Almacantar изтегли обявите в имотни агенции за оставащите апартаменти заради нереалистично ниските офертни цени. Тя съобщи, че ще използва собствен екип, който ще опита да продаде оставащите наличности.

Много от новите проекти са насочени към чуждестранни инвеститори. Но доста от инвеститорите, които изкупиха имоти „на зелено“, сега притежават жилища, чиято стойност намалява, казват брокери.

„Очевидният пазар, за който бяха построени ужасно много жилища, се изпари“, казва Прайър.

В добрите години предприемачите в Лондон се надпреварваха да предлагат колкото се може впечатляващи удобства. Сега много от тях използват стимули, за да дадат тласък на продажбите.

Строителната компания SAS Investments успя да продаде наличностите си в северната част на Лондон, едва след като предложи безплатна кола на стойност 18 хил. паунда (22 856 долара) на всеки, който иска да даде депозит. „По този начин продадохме три жилища на стойност над два милиона паунда и те наистина се нуждаеха от тласък“, казва съоснователят на компанията Ели Робинсън.

Последната оферта на SAS за привличане на колебливите купувачи е безплатен кредит на стойност 10 хил. паунда за Uber, която беше предложена неотдавна за две нови жилищни сгради.

Но все още инвеститорите, които търсят изгодни имоти в Лондон, вероятно ще бъдат разочаровани. Брокери казват, че само най-мотивираните продавачи предлагат имотите си на пазара, а броят на продажбите е намалял, тъй като отделните продавачи изваждат имотите си от пазара вместо да приемат намаляване на офертните цени.

Друго внимателно наблюдавано попълнение на небосклона в Лондон е One Blackfriars, 170-метров небостъргач с подчертано извит силует. Той се издига на южния бряг на река Темза срещу катедралата „Сейнт Пол“. Цените на апартаментите, обявени за продажба в последно време от една от големите имотни компании, достигат до 12,5 млн. паунда (почти 14 млн. евро) за тристаен апартамент на един от етажите с по-добра гледка.

Очаква се сградата да бъде завършена тази година, а някои от купувачите, които са се сдобили с апартаменти в нея „на зелено“, опитват да продадат. Два апартамента, които се очакваше да бъдат завършени през последното тримесечие на 2018 г., се предлагаха под първоначалната си покупна цена, като единият от тях дори се продаваше с отстъпка от 500 хил. паунда, около 20% от стойността му, с цел бърза продажба.

Брокери и предприемачи се надяват, че признаците за по-висока политическа сигурност и евтиният паунд може да помогнат за стимулирането на пазара през 2019 г.

Други се страхуват, че относително ограниченият спад на цените до момента може да се увеличи, тъй като все повече продавачи са принудени да излязат на пазара.

Анейша Бевъридж, анализатор на жилищния пазар в имотната компания Hamptons International, очаква, че пазарът ще изпитва затруднения до намаляването на несигурността около Brexit. „Очакваме известен растеж едва след вдигането на мъглата около Brexit“, отбелязва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg