Има тежък проблем със сигурността на страната, призна Цветлин Йовчев

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
658

Пресилено е да се говори за пробив в националната ни сигурност, но трябва да се отчете, че има тежък проблем със сигурността на страната. Това заяви пред БНТ началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той допълни, че не може да се дават оценки за атентата в Бургас, защото все още не се знае кой стои зад него, но отхвърли хипотезите, че български организации, близки до терористични групи, са участвали или помагали на извършителите.

„За да говорим за пробив в националната сигурност, то трябва системата или отделни нейни звена да са нарушени. Към момента ние не можем да говорим за това нещо, но същевременно трябва да отчетем, че имаме проблем. И то наистина тежък проблем със сигурността на страната, тъй като имаме терористичен акт“, отсече Цветлин Йовчев.
Трябва внимателно да си отговорим на въпроса какво трябва да направим, за да намалим риска, подчерта още той.

„Не можем да го приемем като природно явление и да кажем „случват се такива неща”. Трябва много внимателно да си отговорим на въпроса какво би трябвало да направим, за да намалим риска това да се случи отново”, категоричен е Йовчев.

По думите му е необходимо да се направи задълбочен анализ на това какво се промени при терористите, терористичните организации, субектите на заплахата – по какъв начин те подбират целите си, по какъв начин набавят ресурсите си и какъв е начинът им на действие.

На въпрос дали е възможно на територията на страната ни да има гнезда на терористични организации, Цветлин Йовчев заяви, че би било пресилено да се говори за това нещо. „Разбира се, че на даден етап отделни лица биха могли да бъдат привлечени да окажат логистична подкрепа под една или друга форма, ако бъдат мотивирани”, смята още Йовчев.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!