Има планове за енергиен хъб и нова АЕЦ във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Великобритания си постави за цел да постигне нулеви въглеродни емисии

Снимка: БГНЕС/ EPA
Денис Джамбазов
Петнадесет компании и синдикални организации, включително френският атомен гигант EDF, направиха предложения за изграждане на енергиен хъб в район Камбрия, северозападна Англия, като в плановете влиза и изграждане на нова атомна централа, предаде “Ройтерс”.

Първоначално се очакваше японската компания Toshiba да построи АЕЦ на площадката „Мурсайд“, но намеренията се провалиха през 2018 г., след като партньорът ѝ в проекта – американската „Уестингхаус“, фалира. Преди година Великобритания си постави за цел да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 година.

За тази цел обаче е нужно значително увеличение на енергийните източници с ниски парникови емисии като вятърна, слънчева и атомна енергия. Предложенията на групата е за нова АЕЦ с мощност от 3,2 гигавата с реактори ЕPR, по сходна технология на АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, която се изгражда от EDF и китайската CGN. Очаква се централата да осигурява около 7% от електричеството на Острова.
За хъба се разглеждат и други атомни технологии като малки модулни реактори, както и възможностите атомните централи да бъдат свързани с възобновяеми енергийни източници, съоръжения за съхранение и за производство на водород.
fakti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!