Икономиката на Великобритания остава в застой в навечерието на изборите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Цифрите за състоянието на икономиката отразяват натрупваната от години несигурност около Brexit и влошаващата се глобална икономическа обстановка

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката на Великобритания неочаквано остана в застой през октомври, отбелязвайки три поредни месеца без растеж за първи път от 2009 г. насам, информира Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната е останал непроменен след два поредни месеца на спад. Това съобщиха от Националната статистическа служба на Великобритания във вторник. Икономистите, от своя страна, прогнозираха ръст от 0,1%. На годишна база БВП е нараснал само с 0,7%, което е най-малкото увеличение на показателя от юни 2012 г. насам.
Великобритания отчита ръст от 0,2% на индустриалното си производство през октомври, което е най-лошото й представяне след финансовата криза от преди десетилетие.

Секторът на услугите нарасна с 0,2% през октомври, което е първото увеличение на показателя за последните три месеца.

Общото промишлено производство се е повишило с 0,1% заради повишеното търсенето на енергия. То обаче се компенсира от по-ниското производство на петрол, след като най-голямото находище в Северно море Бъзард, беше затворено за ремонт през по-голямата част от месеца.
Строителството е отчело спад от 2,3% на месечна база или най-голям спад от януари миналата година.

Вносът се е повишил с над 8% на месечна база на фона на увеличеното търсене на машини, транспортно оборудване и химикали, произведени в чужбина.

След като износът е нараснал с по-малко от 2%, търговският дефицит се е увеличил до 14,5 милиарда паунда (19 милиарда долара). Това е най-високото му ниво от март месец насам.

Цифрите, които излизат в навечерието на парламентарните избори, отразяват натрупваната от години несигурност около Brexit и влошаващата се глобална икономическа обстановка.

Според анкетите Консервативната партия ще поличи парламентарно мнозинство след изборите на 12-и декември, което би позволило на премиера Борис Джонсън да изпълни обещанието си да осъществи Brexit до новия краен срок на 31-и януари.

Неговият конкурент Джеръми Корбин от лейбъристите обеща да предоговори споразумението за излизане и след това да предостави на обществеността възможността от повторен референдум.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!