Ikea избра лондонски мол за офанзивата си към градските центрове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
63

Компанията ще развива обекти със смесени функции около нови градски магазини

Снимка: ЕPA/БГНЕС

Империята от търговски площи на Ikea се разшири с търговски център в западната част на Лондон – първи проект в стратегията на компанията за милиарди евро за развитие на обекти със смесени функции около нейни магазини в града, предава Financial Times.

Ingka Centres, имотното подразделение на компанията майка на Ikea – Ingka Group, съобщи , че е придобило Kings Mall в Хамърсмит. То очаква да вложи 170 млн. паунда (малко над 200 млн. евро) в придобиването и преустройството на обекта.

Компанията ще открие магазин Ikea в търговския център с площ от 27 хил. кв. м, който купи въпреки резкия спад на пазара на търговски площи във Великобритания, тъй като потребителите се насочват към интернет, а търговците на дребно се борят с високите разходи.

Великобритания е една от страните, засегнати най-силно от сътресенията на пазара на търговски площи, които притесняват инвеститорите в имоти. Обемът от трансакции в сектора на търговските центрове достигна 24-годишно дъно от около 1,1 млрд. паунда (1,3 млрд. евро) миналата година, сочат данни на консултантската компания Savills.

Джерард Грюнер, управляващ директор на Ingka Centers, съобщи, че покупката ще бъде първата в новата стратегия на компанията да развива градски обекти със смесено предназначение около нови магазини на Ikea в сравнение с традиционните й складови имоти извън града.

Ingka Centres се надява да влага около 1 млрд. евро на година в подобни обекти в цял свят наред със значителни инвестиции в Китай и Индия, допълни Грюнер. Стремежът към градските центрове е част от по-широко преустройство на компанията на фона на усилията й да се приспособи към променящите се навици на потребителите. Това включва и инвестиции в дигиталните й предложения.
Шведската компания вече има няколко магазина в градски центрове, включително в Париж и Москва, но необичайно за компанията-майка на Ikea те са наети, а не са нейна собственост.

Грюнер заяви, че наред с откриването на основен магазин на Ikea през пролетта на следващата година компанията ще преустрои части от търговския център в Хамърсмит за други цели, които не са свързани с търговията на дребно. Настоящите наематели на мола включват H&M, Primark и Sainsbury’s.

„Искаме да създадем места за срещи, които са много повече от обикновен търговски център. Ако трябва да се придържаме към функционална локация само за търговия на дребно, това ще създаде трудна инвестиция. Но ние искаме да включим в това място много повече от търговия на дребно“, отбеляза Грюнер.

Вариантите за допълнителни функции ще включват офиси, жилища, места за забавление, ресторанти и барове. Други решения ще бъдат взети след консултация с местните жители.

Ingka Centres е придобила обекта от фонда UK Real Estate, управляван от мениджъра на активи Schroders, който го придоби заедно със съседна офис сграда за 153 млн. паунда (180 млн. евро) през 2015 г.

След най-тежката си година от десетилетия пазарът на търговски центрове във Великобритания показва признаци на живот. Компанията за инвестиции в имоти Bruntwood вложи този месец 22,5 млн. паунда (26,5 млн. евро) в два търговски центъра в Манчестър. Марк Гармън-Джоунс, директор на отдел „Инвестиции във Великобритания“ в Savills, съобщи, че това е първият изтъргуван портфейл с търговски центрове от четири години насам.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!