Huawei измести Samsung като лидер на пазара на смартфони

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
41

Решаващ фактор са били продажбите в Китай

Китайският технологичен гигант Huawei за първи път стана лидер на пазара на смартофни, което се случва на фона на сериозните американски санкции. Компанията се е възползвала от добрата си позиция на вътрешния пазар през второто тримесечие, докато досегашният лидер – Samsung Electronics, отчита спад на продажбите през този период заради кризата в резултат на коронавируса, съобщава анализаторската компания Canalys. Тя уточнява, че това нямаше да се случи без пандемията. “Нямаше да се случи без Covid-19”, подчертава анализаторът на Canalys Бен Стантън.

Според изчисленията на Canalys продажбите на Samsung от април до юни са се сринали с 30% на годишна база до 53.7 млн. устройства. При Huawei понижението е едва 5% – до 55.8 млн. По този начин за първи път от девет години световен лидер на пазара на смартфони е компания, която не е Apple или Samsung.

Възход в Китай
Главният фактор за възхода на Huawei е доброто представянето на китайския пазар, който все повече се възстановява след затварянето в началото на годината. Данните на Canalys показват, че продажбите на Huawei извън Китай са намалели с 27%, докато в страната са нараснали с 8%. В резултат на това китайската компания е продала близо три четвърти от смартфоните си – 72%, на вътрешния пазар. Година по-рано процентът беше 50.
capital.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!