Хиляди заразени във Великобритания с отрицателен тест

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
979

Причината била неправилно боравене с тестовете

Снимка: БГНЕС

По време на Коледните празници хиляди британци са си правили тестове, за да прекарат време с близките си без притеснения, че ще ги заразят. Много от тях са ползвали тестовете с тампон през носа, но се оказва, че тестовете са давали фалшиво отрицателен резултат заради тънкости при тестването, което е трябвало да бъде в специализирана среда.
Така настиналите, които са се тествали, може да са получили отрицателен резултат и въпреки това да са били заразени с коронавируса, сигнализират здравните власти в страната, предава БГНЕС.

Хората, страдащи от симптоми като главоболие, възпалено гърло или хрема, бяха призовани да бъдат особено внимателни, тъй като симптомите са почти идентични с тези, които се наблюдават при заразяване с Омикрон.

Клетъчният биолог Дженифър Рон призова хората, които имат симптоми, да използват теста правилно, като вземат и допълнителна проба от гърлото. За подкрепа на твърдението си, че е възможно да има фалшиви тестове, професорът прилага и снимка – сравнение на два теста: един през носа и един през гърлото – този, който е през носа, е отрицателен, а другия през гърлото – положителен. „Симптомите на Омикрон започват много по-рано от другите щамове. Затова пробата от носа трябва да е придружена от тест от гърлото“, добавя Рон.

Новината за възможните фалшиво отрицателни тестове идва на фона на ожесточената битка на Великобритания с Омикрон. За трите дни между Бъдни вечер и Коледа бяха регистрирани рекордните 320 000 новозаразени. Данните са както следва: 113 628 нови случая на Коледа, 103 558 нови случая на 26 декември, и 98 515 нови случая на 27 декември.

Цифрата за Коледа е най-високата в историята от началото на пандемията – следвана от 107 055, отчетени на 23 декември и 105 069 на Бъдни вечер.

По публикацията работи: Петя Славова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!