Хакери са откраднали информация за ваксината на Pfizer и BioNTech

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
165

Извършена е кибератака над системите на Европейската агенция по лекарствата

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Американският производител на лекарства Pfizer и германският му партньор BioNTech разкриха, че е имало “незаконен достъп” до документи, свързани с разработката на ваксината им срещу Covid-19, при кибератака срещу европейския регулатор на лекарствата, предава Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която оценява ваксините за Европейския съюз, няколко часа по-рано обяви, че е станала обект на кибератака. Не са разкрити повече подробности.

Pfizer и BioNTech заявиха, че не вярват да са компрометирани лични данни на участници в клинични проучвания, а EMA „ни увери, че кибератаката няма да има ефект върху плановете за прегледа ѝ“.

Все още не е обявено как и кога се е случила атаката, кой е отговорен за нея и дали не е компрометирана и друга информация.

Двете компании твърдят, че са били информирани от EMA, „че агенцията е била обект на кибератака и някои документи, свързани с регулаторното кандидатстване на ваксината на Pfizer и BioNTech срещу Covid-19”, са станали достъпни за хакерите.
Подобни документи могат да бъдат изключително ценни за други страни или компании, които бързат да разработят ваксини, коментират експерти.

„Що се отнася до данните, предоставени на този вид регулаторни органи, говорим за конфиденциална информация за ваксината и за механизма ѝ за действие, ефективността, рисковете и известните странични ефекти от нея и всякакви уникални аспекти като напътствията за работа с нея“, посочва Марк Роджърс, основател на CTI-League, доброволческа група, която се бори с кибератаките, свързани с Covid-19.

“Освен това предоставя подробна информация за други страни, участващи в доставката и дистрибуцията на ваксината, и потенциално значително увеличава обхвата на атаката“, добавяйки още начини, по които формулите или производството могат да бъдат хакнати или откраднати.

Компаниите твърдят, че „няма пробиви в системите на BioNTech или Pfizer във връзка с този инцидент и не сме наясно дали участници в проучването са идентифицирани чрез достъпа до данните“.

Говорителка на BioNTech е отказала да коментира допълнително въпроса. Pfizer пък не е отговорила на запитването за коментар.

Ваксината на двете компании е главен претендент в глобалната надпревара за победа срещу Covid-19. Тя вече се ползва във Великобритания.

EMA заяви, че ще завърши прегледа на случилото се до 29 декември, макар че срокът може да се промени. Агенцията не разкрива много подробности за атаката, само че разследва пробива с помощта на органите на реда.

„EMA не може да предостави повече подробности за това как върви разследването“, посочва тя в изявление.

Опитите за кибератаки срещу здравни и медицински организации се засилиха по време на пандемията, тъй като хакери, вариращи от държавни шпиони до киберпрестъпници, издирват ключова информация за ваксините.

Ройтерс по-рано съобщи, че има съмнения, че хакери, свързани със Северна Кореа, Южна Корея, Иран, Виетнам, Китай и Русия, са се опитали в рамките на отделни атаки да откраднат информация за вируса и потенциалните му лечения.

Тези кампании са били насочени към множество компании за разработка на фармацевтични продукти и ваксини, включително Gilead, Johnson & Johnson, Novavax и Moderna. Регулатори и международни агенции като Световната здравна организация също са подложени на непрестанни атаки.

Респираторният вирус, който се появи в Китай в края на 2019 г., зарази над 68 млн. души по целия свят. Над 1,5 млн. души пък са жертвите на Covid-19 до този момент.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!