Хакери са откраднали данните на над 40 млн. клиенти на T-Mobile

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
102

Изтекли са данни за ПИН кодове, имена, дати на раждане и социалноосигурителни номера, жертвите са заплашени от кражба на самоличност

Снимка: Bloomberg LP

За трети път тази година изпълнителният директор на T-Mobile US Майк Сиверт трябваше да признае изтичане на лични данни. Американското дъщерно дружество на Deutsche Telekom обяви в сряда вечерта, че хакери са получили достъп до личните данни на общо почти 48 милиона настоящи, бивши и потенциални клиенти. Сред тях са лично и фамилно име, номера на социални осигуровки, дати на раждане и шофьорска книжка.

Нарушението е сред най-големите кражби на социалноосигурителни номера, въпреки че изтичането на информация от различни компании през последните години разкриха такива данни за десетки милиони потребители. Атака през 2017 г. над Equifax Inc. разкри личната информация на около 143 милиона американци, включително имена, адреси, дати на раждане и номера на социалното осигуряване.

T-Mobile откри в сряда онлайн портал с информация за потенциалните жертви и започна да уведомява отделни клиенти чрез СМС-и и имейли. Компанията не описва подробно вида информация, ограбена от своите 7,8 милиона настоящи абонати, но изследователи казват, че голямо количество записи на акаунти и ПИН кодове са достъпни за продажба онлайн, пише Wall Street Journal.

Това е сериозен удар за 53-годишния Сиверт. Наскоро той наистина се наложи със сериозните си успехи, откакто пое поста си от ослепителния си предшественик Джон Легере през май 2020 г. В края на краищата T-Mobile US е дойната крава на концерна и допринесе с 60% за продажбите миналата година. Благодарение на силните данни от САЩ Deutsche Telekom за първи път преодоля границата от 100 милиарда евро приходи през 2020 г.

В същото време натискът върху Сиверт е огромен, пише от своя страна германският Handelsblatt. Босът на телекома Тимотей Хьотгес вече постави ясната цел през пролетта: „Атаката срещу дуопола на AT&T и Verizon с дългосрочната цел T-Mobile US да стане номер едно в САЩ“.

Дългогодишният оперативен директор Сиверт бе повишен през май 2020 г., след като компанията придоби конкурента Sprint. Досега той се справя много добре интеграцията, която трябва да генерира синергия за 43 милиарда долара. T-Mobile US надмина конкурента си AT&T по отношение на броя на клиентите и сега германците предизвикват номер едно на американския пазар – Verizon.

Wall Street също отпразнува новия курс на концерна. Откакто Сиверт пое управлението, цената на акциите се е повишила с повече от 40 процента, докато книжата на AT&T и Verizon са в застой.

Кражбата на самоличност е детска игра с изтеклите от T-Mobile данни

„Легере беше боксьор, който удря тежко. Сиверт е фехтовач, който все още печели – но по по-приятен начин“. Така Роджър Ентнер, основател на телекомуникационната аналитична компания Recon Analytics, описва разликата между Сиверт и неговия дългогодишен предшественик Легере, който винаги се появяваше на публични места, облечен в корпоративния цвят магента. Сиверт е по-нежен и има по-малко бунтарска аура на семеен мъж с тридневна брада.

Сега обаче той не трябва да решава маркетингов проблем, който може да бъде овладян с елегантен трик, а по-скоро осезаеми пропуски в сигурността. Той казва, че „не са компрометирани никакви телефонни номера, номера на банкови сметки, ПИН номера, пароли или финансова информация“.

Но кражбата на самоличност в САЩ ще е много лесна при наличието на имена, дати на раждане и социалноосигурителни номера. Номерът на социалната осигуровка служи като идентификация за откриване на банкови сметки, договори за мобилни телефони и други важни договори. „Това прави всичко много приятно и лесно (за крадците)“, казва Ентнер. „Но това е и лош резултат за системата в същото време“.

T-Mobile вече предлага на своите клиенти безплатни програми за защита срещу кражбата на самоличност и ги насърчава да променят своя ПИН номер.

Майк Сиверт

При последните хакерски атаки пробойната в данните бе най-вече при кредитните бюра, които работят с T-Mobile. Но и този път засегнатите клиенти са тези, които са кандидатствали за финансиране. Така че и този път може да се касае за подобна външна уязвимост. Компанията все още не е дала никакви подробности.

Първите съобщения за атаката бяха направени в неделя. В интернет форумите хакери заплашиха да продадат данните на 100 милиона клиенти, ако T-Mobile не плати за тях в биткойни. 100 милиона съответстват приблизително на цялата клиентска база на T-Mobile.

Първоначално не беше ясно колко са реалистични тези твърдения. Сега изглежда става дума за само 7,8 милиона настоящи и 40 милиона минали и потенциални клиенти. Но това все пак е най-големият инцидент с данни на компанията, който Сиверт трябва да овладее.

Сиверт започва кариерата си в компанията за потребителски стоки Procter & Gamble. След това заемаше позиции в IBM, телекомуникационната компания Clearwire, онлайн брокера E-Trade и компанията за онлайн игри Discovery Bay. От 2002 до 2005 г. той беше ръководител маркетинг за AT&T Wireless, преди да се премести в Microsoft. Сиверт дори основава свой собствен стартъп – Switchbox Labs, който по-късно продава.

Ерата на T-Mobile започва за него през 2012 г. Заедно с Легере той орязва излишните разходи за финансово нестабилния по това време мобилен оператор, за да го отведе до успеха.

Като се има предвид автобиографията му, Сиверт трябва да има познания не само за маркетинга, но и за технологиите. За щастие на компанията много потребители в САЩ не приемат сериозно сигурността и поверителността на данните. Инвеститорите също останаха доста спокойни. Цената на акциите загуби само три процента от неделя насам.

Но ако дори само малка част от засегнатите станат жертва на кражби на самоличност, настроението може бързо да се промени и технологичният проблем може да се превърне в много сериозен маркетингов проблем.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!