Гръцката преса: Правителството пълни бюджета с глоби и конфискации

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
560

"Приходната част на бюджета се превръща в голям проблем за правителството, тъй като постъпленията сериозно изостават",

пише днес гръцкият в. “Вима”, цитиран от БТА.

Изданието цитира представител на икономическия екип на кабинета, който казва, че управляващите социалисти се опитват със санкции и конфискации на имоти да напълнят бюджета. Инспектиращите налагат солени глоби на частници, предприятия и фирми, за да наберат средства в хазната, посочва изданието.

Според в. “Етнос” междуведомствена комисия е взела решение да започнат нови сливания на предприятия от държавния сектор, което се очаква да бъде съпроводено с уволнения.

Вестникът твърди, че експертите от ЕК, ЕЦБ и МВФ, които през последните дни инспектираха хода на реформите в Гърция и днес ще дадат пресконференция, били оказали силен натиск върху правителството, като му дали срок до края на годината да се произнесе по исканата от тях приватизация на 40 на сто от мощностите на Националната електрическа компания ДЕИ и да се заеме със съкращения в затъналата в дългове компания на железниците ОСЕ.

Според изданието сливанията на предприятия в държавния сектор също са били под техен натиск. В. “Кердос” пише, че и централната банка е отправила призив за сливания в банковия сектор.

В. “Елефтеротипия” се спира на съществуващите сериозни разногласия в кабинета относно поисканата приватизация на електрическата компания, като подчертава, че синдикалната централа на енергетиците ГЕНОП е твърдо решена да предприеме стачни действия, ако се стигне до разпродажба на електроцентрали.

“Електрическата компания ДЕИ не се продава”, казало правителството на експертите от “тройката”, като пояснило, че либерализарането на пазара на електроенергия ще бъде направено по начин и в срок, които кабинетът ще определи.

Гръцкият в. “Пондики” съобщава за очакван ремонт на правителството през есента, като изтъква, че премиерът е заобиколен от чужди съветници и че ежедневно му били давани напътствия за решаване на проблемите на страната. По-рано тази седмица бе съобщено, че премиерът е назначил за свой официален съветник бившия италиански министър на икономиката и финансите Томазо Падоа-Скиопа.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!